Proiectul Legii sănătăţii este făcut de două minţi "oculte", consilierul prezidenţial Virgil Păunescu şi fostul secretar de stat Cristian Vlădescu, pe care i-am dat afară pentru "incompetenţă, şmecherii şi golănii", a declarat, joi, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu (PNL).
El l-a criticat, totodată, şi pe actualul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli, despre care a spus că a acceptat postul de ministru pentru a fi "executant".
"De o săptămână, pe site-uri, circulă acest proiect de lege al sănătăţii, care e de patru zile sosit la Ministerul Sănătăţii de la Cotroceni şi e făcut de două minţi oculte - consilierul prezidenţial Virgil Păunescu şi fostul secretar de stat Cristian Vlădescu - daţi afară de mine, când eram ministru, pentru incompetenţă, şmecherii şi golănii. Amândoi au fost reevaluaţi de Traian Băsescu, au fost preluaţi acolo şi azi mai fac un pas către zdruncinarea sistemului sanitar", a spus, joi, Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Liberalul a criticat dur proiectul de lege a Sănătăţii, despre care a spus că anulează actuala lege a sănătăţii, deşi nu modifică nimic substanţial.
"La mine au făcut apel medici, manageri de spitale, asociaţii profesionale ale medicilor şi asistenţilor medicali, asociaţii ale patronatelor şi sindicatelor din sănătate care mi-au cerut să atenţionez opinia publică asupra încă unei nenorociri care se poate abate asupra sistemului sanitar românesc", a spus Nicolăescu.
El a precizat că "Palatul Cotroceni, via aripa sa din Piaţa Victoriei, Guvernul", reduce, prin acest proiect de lege, pachetul de servicii medicale de bază cu circa 40%, reduce cu circa 70-80% accesul la medicamente compensate şi introduce noi "biruri" pe bolnavi, încasând bani de la producătorii şi distribuitorii de medicamente şi de la cetăţeni prin schimbarea sistemului de compensare.
"Se înlocuieşte un sistem cu acelaşi sistem, dar se bulversează toate instituţiile care funcţionează. Acest proiect de lege are ca scop să schimbe managementul structurilor din sistem şi să pună politrucii portocalii în toate funcţiile din sistemul sanitar", a spus Nicolăescu.
El a arătat că proiectul de lege trebuie să iasă vineri din Ministerul Sănătăţii pentru a intra în dezbatere publică şi că, dacă se respectă procedurile legislative în vigoare, acesta va ajunge în Parlament în jurul datei de 1 februarie 2012.
"Am vrut înainte de a ieşi pe piaţă acest proiect de lege să atenţionăm opinia publică pentru a exista presiune pentru anularea unei asemenea intenţii. Dacă nu se schimbă nimic important (din proiect - n.r), probabil va trebui să ne ducem la cetăţeni acasă, poate ar trebui să strângem un milion de semnături pentru a nu se putea aproba o asemenea lege în Parlament", a spus Nicolăescu.