Studenţii de la mai multe universităţi clujene au adunat, joi, sute de pixuri pe care i le vor trimite ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru ca acesta "să aibă cu ce să semneze" Statutul studentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Peste o sută de membri ai unor organizaţii din universităţile clujene s-au adunat, joi, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca pentru a sărbători Ziua Internaţională a Studentului şi a-i cere ministrului Educaţiei să semneze Statutul studentului.
Organizatorii acţiunii au amplasat un panou unde studenţii au putut să îşi scrie nemulţumirile. La baza acestuia, pe trotuar, au fost adunate sute de pixuri pentru a fi trimise la Ministerul Educaţiei şi a fost afişat mesajul: "Domnul ministru nu are cu ce semna Statutul Studentului. Hai să îl ajutăm!".
"Studenţii din mai multe organizaţii studenţeşti din universităţile clujene au strâns pixuri pentru a le trimite ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru ca acesta să aibă cu ce semna Statutul studentului. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, dacă nu a fost semnat joi, ca un cadou de Ziua Internaţională a Studentului. Acest statut ne va elibera din ghearele ministerului şi ale universităţii", a declarat un reprezentant al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea "Babeş-Bolyai" (OSUBB).
Participanţii la acţiune au cântat "La mulţi ani" şi au format din corpurile lor două litere "S", simbolizând "Statutul studentului".
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a început, joi, de Ziua Internaţională a Studentului, acţiuni de protest în toată ţara, reclamând modul în care Ministerul Educaţiei tratează drepturile studenţilor.
În opinia acestora, "lipsa de interes" din partea ministrului Educaţiei dovedeşte că studenţii nu mai sunt un grup de interes pentru acesta.
În 26 octombrie, ANOSR solicita preşedintelui şi premierului să intervină pentru adoptarea de urgenţă a Statutului studentului, susţinând că, altfel, drepturile şi obligaţiile studenţilor nu vor fi explicit incluse în reglementările locale, aşa cum ar trebui.
ANOSR preciza că Ministerul Educaţiei a depăşit termenul limită asumat în ceea ce priveşte adoptarea Statutului studentului, "un document de o importanţă majoră".
"Am subliniat în nenumărate rânduri necesitatea acestui Statut al studentului, în forma propusă, argumentată şi susţinută, mai ales în condiţiile în care universităţile îşi modifică regulamentele interne în virtutea Legii Educaţiei Naţionale şi atenţionam MECTS că, prin neadoptarea în timp util a acestui document, drepturile şi obligaţiile studenţilor nu vor fi explicit incluse în reglementările locale, aşa cum ar trebui", susţineau reprezentanţii ANOSR.
Alianţa studenţească preciza că a realizat cel mai amplu proces de consultare a reprezentanţilor studenţilor, a transmis către MECTS prima variantă a Statutului studentului în urmă cu cinci luni, s-a întâlnit cu membri ai aparatului tehnic din minister, pentru ca acest document să fie scris "într-un limbaj corect din punct de vedere juridic", şi a solicitat de mai multe ori ministrului Educaţiei adoptarea de urgenţă a Statutului la începutul anului universitar.
De asemenea, ANOSR sublinia că a dezbătut cu membri ai aparatului tehnic al ministerului amendamentele aduse de câteva universităţi, pe baza proiectului postat pe site-ul MECTS.
"Sideraţi de promisiunile în van ale domnului Funeriu în calitatea sa de ministru al Educaţiei, solicităm Preşedinţiei României, precum şi premierului, intervenţia pentru adoptarea de urgenţă a Statutului Studentului şi astfel, respectarea Pactului pentru Educaţie, Pact care la punctul 6 menţionează explicit «Adoptarea unei carte a drepturilor şi libertăţilor în educaţie, care să garanteze accesul la o educaţie de calitate. Învăţământul românesc nu are nevoie doar de un statut al personalului didactic, ci şi de un statut al elevului şi al studentului»", susţineau reprezentanţii ANOSR.