Comisia Europeană a aprobat solicitarea României de prelungire, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziţie pentru atingerea cerinţelor europene privind calitatea laptelui crud de vacă din România, producătorii cerând o amânare suplimentară.
Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene (CE), arată că în prezent toate unităţile care au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru a îndeplini cerinţele structurale conform pachetului legislativ de igienă şi-au îndeplinit angajamentele, se arată într-un comunicat de joi al Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În ce priveşte calitatea laptelui, s-au făcut eforturi şi s-au înregistrat progrese, spune Agenţia, însă producătorii au solicitat o perioadă de tranziţie suplimentară, până la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calităţii laptelui crud (şi implicit a sistemului de colectare a laptelui şi a igienei de la fermele de vaci de lapte şi unităţile de procesare a laptelui).
În continuare, România va informa sistematic organismele europene de specialitate asupra progreselor înregistrate pentru asigurarea respectării în întregime a cerinţelor de calitate a laptelui până la termenul fixat.
Această prelungire a perioadei de tranziţie va avea beneficii asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători şi fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare.
Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea să îşi valorifice pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective, potrivit sursei citate.
"Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi în esenţă o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unităţilor de industrie alimentară", se arată în comunicat.
Esenţial este ca această perioadă suplimentară obţinută să fie constructivă şi utilizată pentru aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene, susţine Agenţia.
ANSVSA a trimis CE un raport detaliat în această vară, legat de evoluţia situaţiei din sectorul producţiei şi procesării laptelui de vacă, care a inclus particularităţile naţionale, dificultăţile întâmpinate dar şi avantajele de care ar beneficia România în cazul obţinerii unei perioade suplimentare de tranziţie.
Raportul a prezentat faptul că din totalul de 784.200 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 capete, 540.000 (85 la sută) sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine - exploataţii gospodăreşti care deţin un total de peste 930.000 de animale.
Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80 la sută din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene.
Estimarea realizată de către experţii ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene, a arătat că la sfârşitul precedentei perioade de tranziţie acordate României, 31 decembrie 2011, 19 la sută din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.