Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat, luni, că reprezentanţii Uniunii vor iniţia moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari.
"Dacă vom avea la pachet o asemenea angajare de răspundere, vom iniţia moţiune de cenzură", a spus Antonescu, în conferinţa de presă organizată după şedinţa USL.
"Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari. (...) Nu suntem de acord cu comasarea alegerilor. Dacă Guvernul va recurge la angajarea răspunderii la pachet, am decis să iniţiem o moţiune de cenzură", a spus Antonescu.
El a precizat că reducerea numărului de parlamentari se poate rezolva în baza proiectului de lege iniţiat de USL şi care poate fi votat printr-o procedură legislativă normală.
"În ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, am iniţiat un proiect de lege, suntem de acord cu reducerea semnificativă a numărului de parlamentari, nu o reducere de faţadă, dar care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament să aibă în spate un număr aproximativ egal de alegători", a spus Antonescu.
El a arătat că varianta vehiculată în acest moment, cu doi senatori pe judeţ, este una neconstituţională.
Antonescu a precizat că USL nu poate accepta comasarea alegerilor, întrucât se încalcă spiritul democratic şi dreptul cetăţenilor de a fi edificaţi şi de a înţelege ce votează.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa de luni a coaliţiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numărului de parlamentari, la 388, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral.
Kelemen Hunor a declarat că la discuţiile de luni s-a conturat o decizie, "un compromis", atât din partea UDMR, cât şi a PDL.
"Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al Capitalei", a afirmat Kelemen.
El a spus că nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificări.
La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa coaliţiei s-a stabilit de principiu recucerea la 388 a numărului de parlamentari - 300 deputaţi şi 88 senatori - şi că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii pe pachetul de legi electorale.
(14 nov 2011, 14:17:08