România nu este "nici mai bună, nici mai rea" decât alte ţări în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, afirmă consilierul preşedintelui Consiliului European al Municipalităţilor şi regiunilor, Francois Zaragoza, apreciind că ţări "cu experinţă mai mare" decât România sunt în întârziere.
Prezent, vineri, la Ploieşti, unde a participat la Adunarea generală a Asociaţiei Municipiilor din România, consilierul preşedintelui Consiliului European al Municipalităţilor şi regiunilor, Francois Zaragoza, a afirmat, răspunzând unei întrebări, că România nu este "nici mai bună, nici mai rea" decât alte ţări în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi că alte ţări, cu experienţă considerabil mai mare de cât România, sunt în întârziere la acest capitol, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Vă spun, fără ipocrizie, am fost surprins de capacitatea colectivităţilor locale din România - şi aici vorbesc depre marile oraşe şi despre judeţe - am fost surprins de capacitatea de a înţelege nişte mecanisme care nu sunt simple. Nu am senzaţia că autorităţile nu sunt capabile să consume fondurile care le sunt alocate. Şi alte ţări sunt în întârzere, spre exemplu Franţa, care are o lungă experienţă europeană, o lungă experienţă democratică şi o lungă experienţă a acestor mecanisme este în întârziere. Este atât de mult în întârziere încât anul trecut prefecţii care reprezintă statul s-au agitat şi le-au spus primarilor să facă proiecte, altfel statul va fi nevoit să dea banii înapoi. Pentru a concluziona, România nu e nici mai bună nici mai rea", a spus Francois Zaragoza, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.
Prezentă la acelaşi eveniment, preşedinta Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso, a afirmat că există "o preocupare" la nivelul instituţiei pe care o reprezintă în ceea ce priveşte absorbţia de către România a fondurilor europene, în condiţiile în care în România această absorbţie se face cu precădere de către autorităţile centrale.
"Există o preocupare în ceea ce priveşte capacitatea de cheltuire a fondurilor de către România. Aici fondurile sunt utilizate în principal la nivel central. Ideea descentralizării va fi foarte importantă pentru perioada 2014 - 2020. Suntem convinşi că descentralizarea, dar şi realizarea unui acord precis asupra lucrurilor pe care fiecare le are de făcut poate ajuta la cheltuirea mai bună şi mai rapidă a fondurilor", a afirmat preşedintele Comitetului Regiunilor.
În ceea ce priveşte cazurile de primari români anchetaţi pentru fapte de corupţie, Mercedes Bresoo a spus că problemele legate de corupţie sunt "foarte periculoase", dar că astfel de probleme trebuie rezolvate pe plan intern.
"Problema corupţiei este, în mod evident, foarte periculoasă pentru imaginea unei ţări. E important ca o ţară să reacţioneze cu forţă şi determinare pentru a o evita. E un lucru care se cere la nivel de ţară şi rămâne o chestiune internă, între graniţele ţării", a spus Bresso.
Joi şi vineri, a avut loc la Ploieşti Adunarea Generală a Asocieaţiei Municipiilor din România. Conform unui comunicat oficial dat publicităţii de organizatori, la eveniment fusese anunţată prezenţa miniştrilor Traian Igaş, Sulfina Barbu şi Leonard Orban, însă niciunul dintre aceştia nu a fost prezent la eveniment.