Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Tudor Pendiuc, a afirmat, vineri, la Ploieşti, referindu-se la cazurile de primari cercetaţi pentru corupţie, că mediatizarea "nu e deloc binevenită", întrucât cei în cauză rămân cu o imagine "deformată" chiar dacă se dovedeşte că sunt nevinovaţi.
Prezent vineri la Ploieşti, unde a prezidat lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, preşedintele AMR, Tudor Pendiuc, care este şi primarul municipiului Piteşti, a declarat că asupra primarilor aflaţi în situaţia edilului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, trebuie să planeze prezumţia de nevinovăţie, precizând că mediatizarea unor astfel de cazuri nu e "deloc binevenită", întrucât cei în cauză au o imagine "deformată" chiar dacă se va dovedi că sunt nevinovaţi.
"Nu este plăcut pentru nimeni să fie într-o asemenea postură ca primarul Clujului şi alţi primari şi alţi demnitari. Această situaţie în care se află primarul Clujului şi alţi primari e o chestiune de moment, întrucât nu poţi considera un om vinovat decât după ce o hotărâre devine definitivă şi irevocabilă. Deocamdată există această prezumţie de nevinovăţie. (...) Chestiunea mediatică nu e deloc binevenită, întrucât se poate crea asupra insului respectiv prezumţia de vinovăţie şi atunci când se va constata nevinovăţia lui deja este foarte târziu şi oamenii au o imagine deformată", a afirmat Tudor Pendiuc.
El a acuzat legislaţia "incompletă şi interpretabilă" din cauza căreia primarii sunt expuşi unor riscuri.
"Riscurile la care suntem expuşi cu toţii rezultă din legislaţia incompletă, din interpretările diferite care se dau legislaţiei în vigoare şi datorită unor acţiuni trecute care se evaluează în prezent. Poate fi exemplu de studiu la facultate cazul primarului de la Baia Mare, Cristian Anghel. Dacă ia cineva hotărârea judecătorească a domnului Anghel, veţi vedea că nu are aproape nimic cu motivul detenţiei lui", a spus Pendiuc, întrebat care sunt riscurile la care se expune un primar care gestionează un municipiu.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv, joi noapte, pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupţie în cursul după-amiezii de miercuri.
În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), care a fost reţinut pentru 24 de ore tot miercuri, şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Preşedintele PDL Cluj-Napoca, primarul Sorin Apostu, a fost suspendat din partid după ce Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea sa preventivă, a anunţat, vineri, conducerea filialei judeţene Cluj a PDL, care arată că Apostu a contribuit, de-al lungul anilor, la consolidarea filialei.