Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga (PNL), consideră că preşedintele Traian Băsescu a adus o "ofensă inutilă" inginerilor din România într-un interviu acordat unui ziar german şi că şeful statului "este, de regulă, neinformat când vorbeşte de învăţământ".
Presa a relatat că preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-un interviu acordat ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, că România trebuie să reformeze şi educaţia "pentru că produce şomeri academicieni: prea mulţi filosofi, prea puţini ingineri, iar inginerii care sunt nu au calificările necesare", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga (PNL), a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că România a avut, de la Anghel Saligny încoace, "oameni foarte buni în inginerie".
"Preşedintele Băsescu este, de regulă, neinformat când vorbeşte de învăţământ. Ofensa adusă inginerilor e inutilă şi complet gratuită. Din nefericire, mulţi ingineri nu şi-au găsit slujbe în ultimii ani şi au părăsit pregătirea inginerească. Dar România a avut, de la Anghel Saligny încoace, oameni foarte buni în inginerie, ca dovadă hidrocentralele, reţelele de electricitate şi căile ferate construite. Legat de reflecţiile sale referitoare la tinichigii şi filosofi, pot să spun că sub mandatul lui Băsescu s-au distrus şcolile profesionale, sub mandatul lui s-a comprimat industria şi nu mai absoarbe ce pregătesc şcolile, nu mai sunt meseriaşi", a spus Andrei Marga.
În ceea ce priveşte filosofii, rectorul UBB a spus că şeful statului ar trebui întrebat "dacă ştie, etimologic, ce înseamnă filosofia".
"Ironia situaţiei face ca Băsescu să declare în Germania că are mulţi filosofi. Dacă se referă la cei care au pregătire filosofică, atunci mare parte dintre aceştia şi-au făcut studiile în Germania", a conchis Marga.
În iunie 2009, preşedintele Băsescu îi cerea ministrului Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, să nu scoată educaţia fizică din discplina şcolară şi să adapteze programa de învăţământ la nevoile economiei, arătând că România are un deficit de mecanici şi tinichigii, în timp ce date despre "păpădie şi salată" pot fi obţinute pe Internet.
"Doamna Andronescu, o mare rugăminte la dumneavoastră. Să facem să nu ratăm încă un an fără reformă în educaţie, pentru că situaţia educaţiei în România este dramatică din punct de vedere al calităţii. Nu vreau să fac niciun fel de discuţii polemice, dar am convingerea că despre păpădie şi salată orice copil, dacă intră pe Google, află cum e cu păpădia şi salata. Dacă vrea să ştie despre istoria antică, Herodot, intră pe Google. Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti, pentru că toate semnalele sunt că nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie, să facem ospătari, să facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă", i-a spus Băsescu atunci ministrului Educaţiei.