PSD va sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor unor articole din Legea arhivelor naţionale, adoptată marţi de Camera Deputaţilor, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, senatorul social-democrat Lia Olguţa Vasilescu.
Ea a precizat că, potrivit decretului 153/1950, registrele confesionale ale cultelor religioase au fost preluate de Oficiile de stare civilă cu titlu de documente de evidenţă a persoanei, şi nu de Arhivele naţionale, acestea fiind transferate ulterior, cu titlu de document istoric, în administrarea Arhivelor naţionale.
Olguţa Vasilescu a spus că, în acest moment, documentele respective sunt accesibile publicului şi servesc atât cercetării ştiinţifice, cât şi eliberării de dovezi cu valoare juridică privind naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane.
Senatorul PSD a precizat că, în baza decretului 472/1971, au fost preluate registrele confesionale, precum şi documentele de la persoanele fizice şi de la "organizaţiile socialiste şi de la celelalte organizaţii" şi a arătat că declararea ca abuzive a preluărilor făcute în baza acestui decret poate deschide calea către orice, anulând funcţia Arhivelor naţionale.
Olguţa Vasilescu a spus că Arhivele naţionale vor trebui să dea aceste documente cultelor, dar a subliniat că, în această situaţie, cetăţenii care caută documente de natură personală nu vor mai putea avea acces la acestea şi nu se vor putea adresa instanţelor pentru anumite moşteniri.
"Acest aspect va conduce la dispariţia fondului arhivistic naţional. Admitem că dreptul la proprietate e fundamental şi că trebuie respectat, dar e importantă şi respectarea dreptului la informare şi la obţinerea de dovezi privind identitatea persoanelor", a spus Olguţa Vasilescu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul Legii Arhivelor Naţionale care prevede că documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României.
Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, iar opoziţia a criticat acest proiect de lege.
UDMR a propus un amendament care a fost adoptat de plen şi care prevede că documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României odată intrate, potrivit legii, în depozitele Arhivelor Naţionale şi/sau ale serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu excepţia celor predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase.
O altă prevedere a proiectului de lege arată că documentele din Arhivele Naţionale pot fi restituite numai dacă există condiţiile necesare şi numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, microfilm ce va rămâne în administrarea Arhivelor Naţionale Române.
Deputaţii din opoziţie au susţinut că, prin modificările aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic naţional al României urmează să fie trecute într-o administrare privată.
Camera Deputaţilor este forul decizional pentru acest proiect de lege.