Reducerea dobânzii de politică monetară putea fi amânată cu câteva luni, crede şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, pentru a confirma consolidarea inflaţiei la un nivel redus, iar noi tăieri ar trebui să aibă în vedere fluxurile de capital şi presiunile pe cursul de schimb.
"Eu aş mai fi aşteptat câteva luni înainte să operez o modificare a politicii monetare, dacă eram în locul BNR. Dar acest lucru este doar o discrepanţă minoră între viziunea noastră şi cea a băncii centrale. (...) Adevărul este că inflaţia s-a redus puternic, iar măsura este una adecvată atât timp cât vom vedea o consolidare a acestei reduceri", a spus Franks.
Întrebat dacă reducerea în continuare a dobânzii ar fi sustenabilă, Franks a spus că acest lucru va depinde în principal de inflaţie, dar şi de evoluţia cursului de schimb şi a fluxurilor de capital.
"Nu trebuie să te uiţi doar la inflaţie, trebuie să te uiţi şi la presiunile pe cursul de schimb, pe fluxurile de capital. Dar, în acest moment, ele sunt administrabile", a spus Franks.
BNR a decis săptămâna trecută să reducă, pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Decizia a fost luată în contextul în care inflaţia anuală a coborât la 3,45% în luna septembrie, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.
Franks susţine că scăderea de 0,25 puncte va avea un impact modest asupra dobânzilor din piaţă.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus luni că în prezent condiţiile de piaţă din permit într-un câmp destul de importantant reducerea dobânzii cheie, însă o astfel de politică ar trebui urmată în paşi mici şi ţinând cont de ansamblul factorilor din piaţă de la momentul respectiv.
BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%.
Fondul Monetar Internaţional a încheiat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi va propune board-ului eliberarea unei noi tranşe în valoare de aproximativ 490 milioane de euro. Şedinţa board-ului a fost planificată pentru jumătatea lunii decembrie.