Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul Legii Arhivelor Naţionale care prevede că documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României.
Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, iar opoziţia a criticat acest proiect de lege.
UDMR a propus un amendament care a fost adoptat de plen şi care prevede că documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României odată intrate, potrivit legii, în depozitele Arhivelor Naţionale şi/sau ale serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu excepţia celor predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase.
O altă prevedere a proiectului de lege arată că documentele din Arhivele Naţionale pot fi restituite numai dacă există condiţiile necesare şi numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, microfilm ce va rămâne în administrarea Arhivelor Naţionale Române.
Deputaţii din opoziţie au susţinut că, prin modificările aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic naţional al României urmează să fie trecute într-o administrare privată.
Deputatul PNL Lucia Varga a spus că proiectul prevede să rămână la stat un microfilm, iar acest lucru nu este o soluţie şi creează o oarecare "nemulţumire în Ardeal".
În replică, deputatul PDL Raluca Turcan a susţinut că documentele nu vor fi puse în pericol şi a arătat că este vorba despre arhivele preluate abuziv prin două decrete, 153 şi 472. "Aceste arhive se predau doar dacă există condiţii pentru prezervare şi punere în valoare, în acelaşi timp nu se predau decât în momentul în care la Arhivele Naţionale rămân nişte microfilme ca martor pentru ceea ce pleacă de acolo", a adăugat Turcan.
Camera Deputaţilor este forul decizional pentru acest proiect de lege.