Aproape opt milioane de persoane primesc prestaţii sociale prin intermediul Ministerului Muncii, a declarat, marţi, ministrul Sulfina Barbu, la Comisia pentru muncă din Senat, ea precizând că nu are o evidenţă a celor care primesc astfel de alocaţii de la autorităţile locale.
"Din bugetul Ministerului Muncii, numărul este de 7.994.000", a spus ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
Ea a adăugat că în acest caz pot să existe persone care primesc două sau chiar trei prestaţii sociale, dând ca exemplu persoanele care primesc venitul minim garantat, dar şi ajutoarele pentru încălzire sau un buget compelementar pentru susţinerea familiei.
Ministrul Sulfina Barbu a precizat că în stabilirea acestui număr de persoane asistate nu au fost luate în calcul cele care primesc pensia minimă garantată.
"Tot din bugetul de stat, prin bugetul Ministrului Muncii, sunt completările la fondul de pensii. Pentru pensionarii din agricultură care nu au avut pensia minimă, completarea se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii. În plus, mai avem prestaţiile pentru etnici, pentru veteranii de război, pentru deportaţi. Toate prestaţiile sociale către aceste categorii se fac prin bugetul Ministerului Muncii, dar eu am luat în calcul doar asistaţii social, nu şi aceste categorii, pentru acelea sunt completări către bugetul de la Casa de Pensii", a mai spus Sulfina Barbu.
Pe de altă parte, ministrul democrat-liberal a declarat că numărul beneficiarilor venitului minim garantat şi al alocaţiei pentru familie a scăzut la jumătate.
"Prin reluarea plăţilor de către agenţiile de plăţi, la venitul minim garantat numărul s-a înjumătăţit, nu prin alt lucru decât prin verificarea eligibilităţii dosarelor. În această perioadă s-a constatat că jumătate din beneficiarii pe venitul minim garantat nu îndeplinesc condiţiile, fără ca aceste condiţii să fie modificate", a subliniat demnitarul.
Sulfina Barbu a arătat că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, "nu prin schimbarea criteriilor, ci printr-o verificare riguroasă".
Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor au agreat, marţi, ca votul final asupra priectului de lege privind asistenţa socială să fie dat peste o săptămână, respectiv marţea viitoare.
Deputaţii din Comisia de muncă trebuie să depună raportul la proiectul Legii privind asistenţa socială până în 14 noiembrie, pentru ca legea să intre cât mai repede în plenul Camerei, a declarat, marţi, Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor.
Legea asistenţei sociale a fost adoptată tacit de Senat în 3 noiembrie, în varianta Executivului, în condiţiile în care şedinţa de luni a acestei Camere, ultima înainte de acest termen, a fost suspendată din lipsă de cvorum fără ca proiectul să fie dezbătut, pentru că senatorii PDL au părăsit plenul. Proiectul primise, iniţial, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei pentru muncă şi a Comisiei pentru drepturile omului.