Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, că există posibilitatea majorării salariilor şi a indexării pensiilor pentru a doua jumătate a anului viitor, în funcţie de evoluţiile economice din primul semestru al anului 2012.
"Dacă se poate, dacă evoluţiile economice sunt în limitele pe care ni le propunem în prima jumătate a anului viitor, 2012, pentru a doua jumătate este posibil să avem majorări de salarii şi indexări de pensii, dar în funcţie de ce evoluţii economice vom avea în primul semestru din 2012", a explicat Elena Udrea, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
Guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks.
"Am convenit ca, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor", a spus Franks.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, că în coaliţie s-a discutat că, dacă anul viitor va fi o creştere economică sustenabilă, se poate lua în calcul creşterea salariilor şi indexarea pensiilor în trimestrul al doilea al anului viitor.
"Am discutat şi în coaliţie, şi la nivel guvernamental, dacă cifrele economice vor permite creşterea salariilor şi indexarea pensiilor, dacă vom avea o creştere economic sustenabilă, putem să luăm în calcul şi acest lucru în trimestrul doi, însemnând aprilie, mai, iunie", a precizat Sulfina Barbu.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, că pensiile şi salariile vor creşte anul viitor în situaţia optimistă, iar, dacă situaţia se înrăutăţeşte, acestea vor rămâne "neatinse", Guvernul fiind dispus să acceseze banii din acordul de precauţie.
Sever Voinescu a spus, după şedinţa BPN al PDL, referitor la bugetul de stat pe 2012, că acesta trebuie să asigure la sfârşitul anului 2012 în execuţie un deficit de maximum 3%, arătând că aceasta înseamnă ca anul să pornească pe un deficit construit de 1,9%.
"Dacă lucrurile evoluează bine şi suntem în primele luni ale anului în situaţia în care pieţele se liniştesc şi economia poate să meargă bine înainte, există în mod real posibilitatea de majorare a cheltuielilor, respectiv a pensiilor şi a salariilor, în mod concret, dar în condiţiile unei situaţii economice care ne va permite să nu depăşim la sfârşitul anului 3%. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, practic, pensiile şi salariile vor rămâne neatinse, vor îngheţa la nivelul la care se află şi Guvernul este dispus să acceseze banii pe care îi are la dispoziţie în cadrul acordului de precauţie", a spus Voinescu.
El a reamintit că Guvernul are acorduri de precauţie încheiate cu FMI, arătând că aceasta înseamnă că "există sume de bani pe care le poate accesa la nevoie".
Salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice, potrivit deciziei luate, luni, de membrii coaliţiei de guvernare.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.
Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, joi, după întâlnirea avută cu membrii delegaţiei FMI, BM şi CE, că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi salariile din sectorul bugetar.
"Cert este că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile. Deci acest lucru este agreat de Guvern, troica (FMI, UE şi Banca Mondială - n.r.), şi am fost şi eu informat astăzi, cum am mai fost informat şi la discuţia trecută, că nu acesta este obiectivul, reducerea salariilor", a reafirmat Băsescu.