Cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile de procesare au colectat-o în primele nouă luni a scăzut cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la 685.000 tone, fiind înregistrată astfel şi o reducere a producţiei de unt, brânzeturi şi lapte acidulat, reiese din datele INS.
Astfel, producţia de unt a scăzut cu 4,9%, la 6.646 tone, cea de brânzeturi cu 2%, la 47.811 tone, iar cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 1,9%, la 112.947 tone. În acelaşi timp, producţia la laptele de consum şi la smântâna de consum a rămas aproximativ constantă.
În septembrie, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 8,8%, la 76.562 tone. Cea mai mare scădere a producţiei a avut loc la brânzeturi cu 7,3%, la 5.073 tone. Producţia de smântâna de consum, în luna septembrie 2011, a fost aproximativ egală cu cea obţinută în august 2011. Creşteri ale producţiei pot fi menţionate la lapte de consum cu 12%, la 17.812 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 5%, la 12.484 tone, şi la unt cu 2%, la 729 tone.
Comparativ cu aceeaşi lună din 2010, în septembrie 2011, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile de procesare au colectat-o s-a majorat cu 4,1%, fiind înregistrată o creştere la producţia de lapte acidulat, cu 1,6%. Producţia la smântână de consum a rămas aproximativ constantă, în timp ce la unt, brânzeturi şi lapte de consum s-au consemnat scăderi între 13,5% şi 4,7%.