CNS Cartel Alfa dezaprobă declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de puterea judecătorească şi susţine că a cere judecătorilor să pronunţe o anumită hotărâre judecătorească, în funcţie de contextul politic sau economic este un act direct de ingerinţă în activitatea justiţiei.
Cartel Alfa susţine într-un comunicat de duminică, că îndemnul preşedintelui ca judecătorii să nu pronunţe hotărâri prin care să se dispună restituirea către angajaţii din mediul bugetar a unor drepturi salariale restante, precum şi cererea sa ca judecătorii să nu admită contestaţiile făcute în licitaţiile publice sunt abateri grave, prin afirmaţii preşedintele încălcând grav Constituţia României şi principiul fundamental al separaţiei puterilor în stat.
"A cere judecătorilor să pronunţe o anumită hotărâre judecătorească, în funcţie de contextul politic sau economic, adică ignorând legea, este o gravă eroare, care neagă României statutul de stat democratic. Dacă o astfel de solicitare vine, în mod public, din partea preşedintelui, acesta este un act direct de ingerinţă în activitatea justiţiei, de încălcare a independenţei acesteia, şi contravine Constituţiei României, creând o puternică presiune asupra magistraţilor care, într-un real stat democratic, trebuie să se bucure de toată libertatea în momentul în care decid şi pronunţă o hotărâre judecătorească", susţine confederaţia.
Aceasta face referire şi la alte situaţii în care deciziile magistraţilor judecători au fost cenzurate de puterea politică, aşa cum este cea în care a fost prelungit termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de către bugetari, de la 31 decembrie 2012 – după cum era prevăzut în OUG 71/2009 - la 31 decembrie 2016.
Potrivit Cartel Alfa, după declaraţiile preşedintelui referitoare la desfiinţarea statului social, actualele declaraţii fac parte "dintr-o adevărată campanie de construire a unui stat dictatorial, în care se urmăreşte eliminarea tuturor componentelor democratice: dialogul şi participarea partenerilor sociali la decizie, eliminarea manifestaţiilor publice, reducerea Justiţiei la un simplu element de decor".
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, joi, magistraţilor, la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, că este "o veselie" în adoptarea hotărârilor împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întârzie cu anii.
Băsescu a menţionat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, însă "instanţele au hotărât împotriva legilor prin care România a încercat să treacă cu daune cât mai mici" perioada de criză economică. El a amintit că trebuie plătiţi nouă miliarde de lei în urma acestor hotărâri judecătoreşti.
"Am o întrebare: cum se poate pune Justiţia în situaţii atât de delicate, pentru că nimeni nu are banii ăştia? (...) E o veselie totală. De unde scoate Guvernul nouă miliarde de lei pentru a-şi arăta respectul faţă de hotărârile judecătoreşti? Poate indicaţi şi sursa de finanţare. (...) E un lucru pe care vi-l cer pentru că este constituţional. Hotărârile judecătoreşti au putere de lege, iar cine iniţiază o lege care afectează bugetul trebuie să spună şi sursa de finanţare. Spuneţi-ne care este sursa de finanţare pentru hotărârile pe care le daţi! Unde este raţiunea acestui mod de a proceda?", a adăugat preşedintele Băsescu.
Şeful statului a mai spus că nu se întâmplă punerea statului în dificultate, ci nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, pentru că nu există soluţii de punere în aplicare a acestora.
Preşedintele a menţionat faptul că instanţele sunt supraaglomerate cu dosare, dar a apreciat că acest lucru este cauzat de practica judecătorilor de a amâna în loc să judece. El a arătat că mai mult de jumătate dintre dosarele aflate pe rolul instanţelor sunt chiar la al zecelea termen.
"Practica e să amâni, nu să judeci", a spus Traian Băsescu, care a subliniat că procesele se amână "pentru nimica toată", "că e strâmbă citaţia", "că semnătura procurorului e pusă la altă rubrică". Preşedintele a atenţionat, în acest sens, că amânarea la nesfârşit face justiţia ineficientă.