Preşedintele Traian Băsescu a primit, luni, Ordinul Sfântului Apostol Marcu din partea Prea Fericitului Părinte Teodoros al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, iar din partea Prea Fericitului Daniel, patriarhul BOR, medalia Sfântul Apostol Andrei.
"Permiteţi-mi să vă spun bun venit la Palatul Cotroceni. Este pentru mine o mare onoare să primesc doi patriarhi şi delegaţia care îi însoţeşte. Faptul că aţi dorit să faceţi o vizită preşedintelui României este o cinste pentru instituţia pe care o reprezint şi vă mulţumesc mult", a spus la începutul întâlnirii Traian Băsescu.
El l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, care a fost însoţit de patriarhul BOR, PF Daniel.
"Este o onoare deosebită să mă aflu la Palatul Cotroceni, la Preşedinţie. Această onoare se datorează în mare măsură şi Patriarhului Daniel. Am ţinut neapărat ca, înainte să plec din ţară, să mă îndrept către Cairo, să vă văd. Patriarhia elenă de la Alexandria există în Egipt de 2000 de ani. La faptul că am rezistat atâţia ani au contribuit în mare măsură conducătorii României, către care întotdeauna patriarhii de Alexandria se îndreptau şi de la care întotdeauna primeau ajutor şi sprijin. Astfel, am reuşit să menţinem şcolile, instituţiile, învăţământul ortodox de acolo. În principal, ajutor am primit de la conducătorii de la Bucureşti şi Iaşi. Anii au trecut, realitatea curentă s-a schimbat şi realitatea noastră în momentul de faţă este continentul african", a spus Părinte Teodoros al II-lea.
El a mai afirmat că, înainte de a fi numit ca patriarh al Alexandriei, a fost apostol în multe zone din Africa.
"Pentru mine este o bucurie enormă faptul că, în calitatea mea de misionar, mi se dă ocazia să ofer educaţie, sănătate şi apă curată copiilor din această zonă. Nu ne-am întrebat niciodată de ce religie ţin cei pe care îi ajutăm, ajutorul este acordat tuturor şi suntem convinşi că ajutorul aşa trebuie acordat. Majoritatea ortodocşilor români din Africa sunt în Pretoria şi în Johannesburg şi mă bucur mult că, în special cu ajutorul Patriarhului Daniel, s-a reuşit realizarea unei biserici şi mă bucur foarte mult, când ajung în Africa de Sud, să fiu alături de credincioşii români. Vă mulţumesc pentru dragostea pe care o arătaţi pentru Grecia, pentru ţara mea de origine şi, chiar dacă Egiptul trece acum printr-o perioadă mai dificilă, lucrurile astea sunt trecătoare, o să se îndrepte, să vă aşteptăm cu mult drag acolo. Aş dori, domnule preşedinte, ca din partea Patriarhiei de Alexandria, să primiţi Ordinul Sfântului Apostol Marcu, care să vă dea sănătate şi bucurie pentru poporul român", a continuat oaspetele şefului statului.
La rândul său, PF Daniel a mulţumit pentru primirea la Palatul Cotroceni. "Bucuria a fost pentru toată ţara, pentru că, deodată cu aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a venit şi Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi. În aceste zile s-au făcut mai multe planuri de misiuni comune în Africa, ca o cooperare între Patriarhia Alexandriei şi Patriarhia României. În primul rând, în plan pastoral, acolo unde sunt comunităţi de ortodocşi români, noi dorim să construim câte o biserică, nu prea mare, dar totuşi o biserică românească. De asemenea, noi dorim să ajutăm după posibilităţi activitatea social-filantropică a Prea Fericirii sale în Africa. Situaţia din Africa acum seamănă cu cea a apostolilor de la începutul creştinismului –mii de oameni devin creştini. În plan cultural, Prea Fericirea sa ne-a invitat să trimitem specialişti la Palatul Patriarhiei din Alexandria, întrucât sunt acolo o mulţime de documente emanate de la cancelariile domneşti din Ţara Românească şi Moldova, unicate, care trebuie cercetate şi prezentate. Acestea arată legăturile noastre tradiţionale cu Patriarhia Alexandriei. Cu multă bucurie am acceptat această propunere", a menţionat PF Daniel, apreciind că în ultimele zile s-a intensificat prietenia între cele două patriarhii.
El i-a înmânat preşedintelui Băsescu medalia Sfântul Apostol Andrei.
"Preafericirea Voastră, Teodoros al II-lea, Preafericirea Voastră Daniel, ţin să vă mulţumesc mult pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o prin această vizită, dar şi pentru înaltele distincţii pe care le-am primit. Mă bucură faptul că Prea Fericirea Sa Teodoros al II-lea menţionează contribuţia domnitorilor români la susţinerea Bisericii Ortodoxe în Africa. Este pentru mine aceeaşi bucurie pe care am simţit-o şi când am vizitat muntele Athos, constatând acolo respectul de care se bucură ortodoxia românească şi acţiunea voievozilor români pentru susţinerea ortodoxiei", a menţionat şeful statului.
El a amintit de parteneriatul dintre stat şi Biserica Ortodoxă.
"Biserica are la rându-i şi un mic sprijin din partea statului, dar întoarce statului înzecit activităţi sociale de susţinere a celor sărmani. Mă bucură faptul că BOR a susţinut construcţia unei biserici în Africa de Sud şi vă pot asigura că, aşa cum prin BOR am sprijinit construcţia de biserici în străinătate, pentru românii ortodocşi, vom privi mai ales acum, după vizita dumneavoastră, cu mai multă atenţie şi către Africa. Acolo, România a făcut tradiţional un fel de apostolat. Sunt zeci de mii de oameni care au făcut facultăţile în România, sprijiniţi de statul român. La manifestările în care ne întâlnim cu guverne africane, adesea, miniştrii, prim-miniştrii africani sunt cu şcoala făcută în România. În Africa este un sentiment transmis de aceste zeci de mii de oameni care au studiat, un sentiment de simpatie pentru România", a conchis Traian Băsescu.
După întâlnire, cei trei au vizitat biserica din curtea Palatului Cotroceni.