Sute de persoane merg la Primăria Arad pentru a fi recenzate, la birourile funcţionarilor formându-se cozi, în timp ce recenzorii se plâng că zeci de chiriaşi nu le deschid uşile, iar alte zeci de persoane s-au răzgândit şi vor să îşi declare CNP-ul, motiv pentru care sună la autorităţi.
La Primăria Arad, peste 300 de persoane au format cozi, în ultimele 48 de ore, pentru a fi recenzate, îngreunând activitatea funcţionarilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Vrem să îi rugăm pe arădeni să vină la Primărie pentru a fi recenzaţi doar în situaţia în care consideră că nu pot fi găsiţi la domiciliu. În caz contrar, activitatea funcţionarilor poate fi îngreunată, iar oamenii vor trebui să aştepte la cozi", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.
Pe de altă parte, conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Arad afirmă că numeroase persoane nu deschid uşile locuinţelor pentru că stau în chirie.
"Recenzorii se plâng că în zeci de cazuri nu li se deschid uşile, având suspiciunea că este vorba de chiriaşi care stau fără forme legale şi se tem. Recenzorii povestesc că văd lumină în aceste locuinţe şi aud voci, iar vecinii afirmă că este vorba de chiriaşi. Vrem să le transmitem acestor persoane că nu au de ce să se teamă, nu îi întrebăm dacă au contracte cu proprietarii locuinţelor", a declarat directorul DJS Arad, Florica Grec.
Alte zeci de persoane din Arad care au refuzat iniţial să îşi declare CNP-ul îi caută acum pe recenzori. Oamenii sună la sediul DJS pentru a afla cum pot lua legătura cu recenzorii.
"Am convenit că recenzorii se vor întoarce la aceste persoane pentru a nota codul numeric personal doar după ce vom încheia activitatea de recenzare în tot judeţul", a precizat Grec.
În judeţul Arad, 70,73 la sută din locuinţe au fost recenzate până joi.
Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie, susţinând că discuţiile privind lipsa sancţiunilor dacă această informaţie nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, "pregătit insuficient", care a fost destituit.
Voineagu a spus că, în acest context, instituţia a revenit şi a subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie.
Potrivit acestuia, persoanele care refuză să-şi declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor.
Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că şi acestea vor fi amendate.
Persoanele care refuză să-şi declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune, declara, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Institului Naţional de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat, marţi, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.
Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede că "persoanele [ ....] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ", iar "nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi".