Guvernul a decis, în şedinţa specială organizată joi, acordarea cu titlu gratuit a unui ajutor umanitar de urgenţă, constând în 100 corturi, pentru Turcia, afectată de cutremurul produs la sfârşitul săptămânii trecute.
Corturile, în valoare totală de 250.000 de lei, vor fi scoase din rezerva Autorităţii Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi transportate prin intermediul Ministerului Apărării Naţionale.
Guvernul a mai decis să acorde, contra cost, asistenţă medicală pentru aproximativ 100 de cetăţeni din Libia răniţi şi mutilaţi de război, răspunzând astfel unei solicitări transmise de autorităţile libiene.
"Reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie au solicitat României sprijin constând în primirea de tratament şi/sau intervenţii chirurgicale în spitale româneşti pentru aproximativ 100 de răniţi şi mutilaţi de război din Libia. Executivul a dat curs solicitării, urmând ca trierea bolnavilor care vor ajunge în România să fie făcută în Libia, de către o echipă de medici români", precizează Guvernul într-un comunicat
De asemenea, a fost solicitat părţii române sprijin constând în livrarea unei cantităţi de vaccinuri de producţie românească, precum şi primirea, pentru perioade de refacere de 2-3 săptămâni, a unor copii traumatizaţi de conflictul armat din Libia sau rămaşi în custodia instituţiilor publice de asistenţă.
Partea română a fost de acord să răspundă favorabil acestor solicitări.
Cutremurul de duminică din Turcia s-a soldat cu cel puţin 523 de morţi şi 1.650 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi de Direcţia oficială pentru situaţii de urgenţă, citat de AFP.
Cutremurul cu magnitudinea 7,2 s-a produs duminică după-amiază în provincia Van din estul Turciei şi a provocat distrugerea completă a numeroase clădiri.
Guvernul turc, care a refuzat iniţial ofertele de asistenţă, a decis să accepte ajutorul din străinătate după ce serviciile de gestionare a situaţiilor de urgenţă au avertizat că sunt necesare locuinţe prefabricate pentru a-i adăposti pe sinistraţi.
În cazul Libiei, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, la o zi după moartea fostului lider libian Muammar Kadhafi, că NATO va pune capăt operaţiunii sale militare în această ţară la 31 octombrie.
De la începutul intervenţiei, condusă de la o bază NATO din apropiere de Neapole (Italia), aparatele (avioane, elicoptere şi avioane fără pilot) Alianţei au efectuat peste 9.600 de misiuni "ofensive" dintr-un total de peste 26.000. Mai multe ţări arabe, precum Qatarul şi Emiratele Arabe Unite, au participat la această misiune.