Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că BNR a prezentat "o informare" în şedinţa coaliţiei, la care a participat şi ministrul de Finanţe, menţionând că nu s-a luat nicio decizie şi că urmează ca, după discuţiile cu FMI, să se stabilească o altă întâlnire a coaliţiei.
Întrebat ce le-a transmis reprezentanţilor coaliţiei guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ministrul Mediului a precizat: "Azi (miercuri - n.r.) dimineaţă, la 10.00, am avut o informare de la Banca Naţională. A fost prezent şi ministrul Finanţelor, şi coaliţia".
El a precizat că, în cadrul şedinţei coaliţiei, nu s-a luat nicio decizie, doar s-a făcut o analiză, urmând ca, după discuţiile care vor avea loc cu FMI, să se stabilească o altă întâlnire la nivelul coaliţiei, săptămâna viitoare.
"Nu am luat nicio decizie, pentru că discuţiile avansează săptămâna aceasta şi probabil că vom stabili o altă întâlnire săptămâna viitoare - după ce, cu FMI, vom finaliza discuţiile - pentru că va trebui cât de curând să trimitem proiectul de buget la Parlament. Dar, deocamdată, nu s-au luat decizii. Sunt mai multe variante care se discută şi în discuţia cu FMI", a spus Borbely.
Liderii coaliţiei guvernamentale s-au reunit, miercuri, la Palatul Victoria, la această întâlnire participând, pentru aproximativ 30 de minute, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Luni dimineaţă, premierul Emil Boc, unii dintre membrii Cabinetului şi guvernatorul BNR au avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, duminică, şeful statului a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, după acea întâlnire, că mesajul de bază este "prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil, care, din nefericire, afectează şi România". Boc a declarat ulterior că va propune în faţa Parlamentului o "versiune prudentă" a bugetului pentru 2012, care să ferească România de riscuri majore dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa, însă "niciun scenariu nu are în vedere diminuarea de salarii sau impozitarea de pensii".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că bugetul pe anul 2012 trebuie să fie extrem de prudent, nu neapărat pentru că nu s-au găsit bani pentru a finanţa deficitul, ci pentru că această finanţare a deficitului este "extrem de scumpă".
Băsescu a mai spus că în discuţiile de la Cotroceni s-a decis necesitatea revizuirii ţintei de deficit, apreciind că ar fi bine ca nivelul acestuia să fie "mult mai mic" de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.
Duminică, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles, şeful statului preciza că a atenţionat în mod expres că programul de recapitalizare a băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro în românească. "Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro", a spus el.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.