Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de plecarea către Bruxelles, că România doreşte "o formulă de garanţie", la Consiliul European, că băncile din zona euro nu îşi vor retrage fluxurile de capital din filialele din România şi celelalte state din zona non-euro.
El a explicat că, dacă fluxurile de capital din România ale băncilor mamă vor fi limitate, ţara noastră va avea dificultăţi, în 2012, în ceea ce priveşte obţinerea de împrumuturi interne pentru finanţarea deficitului din sistemul de pensii, de sănătate şi pentru programele sociale.
"Nu am pretenţia ca lucrul acesta să fie înţeles şi cu atât mai puţin susţinut de mass-media din România. Însă vreau să aduc câteva cifre care, poate, dacă ajung corect la populaţie, se înţelege mai bine situaţia în care ne aflăm", a spus Băsescu. El a arătat că România a împrumutat în 2011 de pe piaţa bancară internă 56 miliarde RON, echivalentul a 13,2 miliarde euro, cărora li s-au adăugat alte două miliarde euro împrumutate de pe piaţa externă.
"Dacă fluxurile de capital oferite de băncile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare, adică nu am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea, noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital către filialele acestor bănci din zona euro, filiale aflate în zona non-euro", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a explicat totodată că mesajul lui legat de nevoia de a privi cu prudenţă bugetul poate fi mai bine înţeles dacă se ţine cont de faptul că, în situaţia unui deficit bugetar de 3% din PIB în 2012, România ar trebui să împrumute de pe piaţa internă 71,6 miliarde de lei, adică 16,7 miliarde euro, plus alte două miliarde de euro de pe pieţele externe.
"În această situaţie, nu suntem într-o poziţie foarte favorabilă la Consiliu, să spunem: «cereţi băncilor din zona euro să mărească fluxuruile de capital către România»", a spus el.
"Obiectivul nostru este să se menţină fluxurile de capital către România şi, probabil, formula pe care am convenit-o ieri cu comisarul Barroso va trebui extinsă pentru toate statele emergente din UE, cum sunt Polonia, Ungaria", a precizat preşedintele.
El a arătat că speră ca la Consiliul European cele 17 state din zona euro să fie convinse de necesitatea introducerii acestei obligaţii în procesul de capitalizare a băncilor.
"Nu aş vrea ca denigratorii de profesie să speculeze informaţia relativ eliptică, de fapt, dacă ar trebui să fac un comenatriu consistent, nu cred că ar fi util populaţiei, dar ar putea să mă scutească de criticile celor care cred că e mai important să vorbeşti despre cum să pictăm, cum să desenăm, ca să nu te eticheteze într-un fel sau altul..." a spus Băsescu.
Preşedintele a subliniat că riscurile la adresa stabilităţii financiare a României în 2012 sunt multiple şi a oferit un exemplu. El a arătat că, dacă se ajunge la formula restructurării datoriei Greciei, prin asumarea a 20, 40 sau 60% de către băncile care au finanţat Guvernul elen, bănci franceze, italiene şi greceşti, acestea ar putea dori, în faza iniţială, să se retragă de pe unele pieţe cum este cea a României pentru a-şi acoperi nevoia de capital.
"Din aceste considerente am apreciat necesară o poziţie limpede a României, pentru a ne putea asigura necesarul de finanţare pentru anul viitor", a continuat preşedintele.
El a mai arătat că în joc nu este doar finanţarea Guvernului, ci şi cea a sectorului privat, în condiţiile în care expunerea în România a băncilor din zona euro este de 40 de miliarde de euro.