Ministrul de Externe al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg, a declarat, marţi, la Bucureşti, că este împotriva acelor state care, în mod continuu, se împotrivesc intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
Karel Schwarzenberg a făcut aceste declaraţii după întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.
"Sunt o persoană care spune direct: sunt împotriva acelor state care, în mod continuu, sunt împotriva intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen", a spus demnitarul ceh.
El a susţinut că nu este "o abordare corectă" ca, după îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru aderare, "dintr-o dată au găsit că ar mai fi alte noi condiţii" pentru această aderare.
"Este vorba de o aderare inegală şi care este foarte dăunătoare pentru solidaritatea din cadrul Uniunii Europene", a spus Karel Schwarzenberg.
Ministrul de Externe al Cehiei a menţionat că, alături de Bulgaria şi România, luptă pentru ca aceste bariere să fie înlăturate.
O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Olanda nu şi-a respectat o decizie politică privind accesul României şi Bulgariei în Schengen, susţinând că, dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, şeful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului în Schengen al celor două ţări.