Parlamentarii au ascultat cu atenţie, marţi, în şedinţă solemnă, discursul Regelui Mihai, fără a citi ziare, fără a vorbi la telefon sau fără a se uita pe laptopuri, unii dintre aleşi imortalizând chiar momentul în care fostul suveran s-a adresat celor două Camere reunite.
Senatorii şi deputaţii au vrut să imortalizeze momentul în care Regele Mihai a ţinut un discurs în faţa Camerelor reunite, mulţi dintre parlamentari folosindu-şi telefoanele mobile pentru a-l fotografia sau filma pe Rege în timp ce acesta vorbea de la tribună.
Au fost şi doi deputaţi care au intrat în sală după Regele Mihai, printre aceştia aflându-se Robert Negoiţă (PSD). Au fost şi parlamentari care l-au aşteptat citind o carte, cum este cazul lui Sever Voinescu (PDL), care răsfoia "Carnetele din Uniunea Sovietică".
Parlamentarii au găsit pe fiecare bancă din sală câte un plic cu 35 de timbre cu chipul Regelui Mihai, oferite de Adrian Năstase.
În comparaţie cu alte şedinţe comune, solemne sau mai puţin solemne, în cea de marţi, deputaţii şi senatorii au ascultat cuminţi şi atenţi în bănci discursul Regelui Mihai, fără a citi ziare, fără convorbiri la telefon sau alte treburi la laptopuri.
Şi l-au aplaudat îndelung şi în picioare pe Regele Mihai, la venire şi la plecare. Fostul suveran s-a pregătit pentru acest moment venind luni seară în Parlament, pentru a vedea sala în care urma să-şi rostească discursul. Regele Mihai a făcut atunci o probă de microfon, citind o bucată din discursul pe care-l pregătise pentru momentul solemn din Parlament.
La şedinţa solemnă au fost prezenţi foştii preşedinţi ai ţării Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, primarul general al capitalei Sorin Oprescu, reprezentanţi ai Casei Regale şi ai Corpului Diplomatic.
Şedinţa a fost condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a fost absentă, fiind plecată într-o vizită oficială în Georgia cu deputaţii democrat-liberali Costică Canacheu şi Marius Rogin.
Nici membrii Guvernului nu au fost prezenţi, cu excepţia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a miniştrilor UDMR.
Printre democrat-liberalii care au ales să vină în Parlament la discursul Regelui Mihai s-au aflat Vasile Blaga, Raluca Turcan, Mircea Toader, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru.
Vicepreşedintele Camerei Valeriu Zgonea (PSD) a devenit un actor politic important, în absenţa preşedintei Camerei Deputaţilor, el fiind cel care i-a oferit Regelui Mihai Colanul Camerei Deputaţilor şi care a deschis cutia în care se afla decoraţia, pentru a fi imortalizat momentul de presă.
Regele a venit, şi-a citit discursul, apoi a plecat spre locul în care a fost dezvelit statuia cu bustul Regelui Carol I, donată Parlamentului de Casa Regală. De asemenea, fostul suveran a semnat în cartea de onoare a Camerei Deputaţilor şi în cea a Senatului.
După plecarea Regelui Mihai I, parlamentarii au mai rămas pe holul Parlamentului pentru a schimba impresii sau pentru a da declaraţii jurnaliştilor.
"A fost un moment istoric", "Emoţionant, şi eu nu sunt unul care mă emoţionez", "PSD e ipocrit, cei care l-au hulit 15 ani pe Rege acum îl adulează", "Parlamentul a câştigat demnitate, prin acest moment", au fost câteva dintre părerile deputaţilor şi senatorilor.
Actorul Mircea Diaconu, senator PNL, a comentat, la rândul lui, momentul: "Până la urmă, clădirea aceasta în care ne aflăm (Palatul Parlamentului-n.r.) are nevoie de repere de tipul ăsta, care să-i dea un viitor. S-a închis o paranteză de 60 de ani, răul din noi, ca o exorcizare, eu aşa am perceput-o".
Emma Toader