Poliţiştii au confiscat 189 de arme şi peste 7.000 de cartuşe, iar 200 de persoane sunt cercetate pentru infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
În perioada 19 septembrie - 14 octombrie, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR a organizat o acţiune pentru depistarea deţinătorilor ilegali de arme şi muniţii şi prevenirea producerii de evenimente ca urmare a folosirii armelor de foc.
În urma operaţiunii, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 189 de arme şi peste 7.000 de cartuşe, iar 200 de persoane sunt suspectate de comiterea a 275 de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor.
Acţiunea a avut ca principal scop descoperirea şi recuperarea armelor şi muniţiilor deţinute ilegal ce pot fi folosite la comiterea de infracţiuni prin care se aduc atingere vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor, precum şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În perioada de derulare a acţiunii, poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase au efectuat controale la persoanele fizice pentru a verifica modul de păstrare şi folosire a armelor şi muniţiilor.
În urma activităţilor întreprinse poliţişti au depistat 275 de infracţiuni, astfel 66 infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, 122 infracţiuni de deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, 13 infracţiuni de uz de armă letală, fără drept, 15 infracţiuni de uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, zece infracţiuni de efectuarea fără drept a operațiunilor cu arme şi muniţii şi 49 infracţiuni de alte genuri (contrabandă calificată, braconaj cinegetic, trafic şi fabricare ilicită) în concurs cu infracţiunile prevăzute de Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor şi art. 279 Cod Penal.
Ca urmare a infracţiunilor depistate au fost indisponibilizate în vederea confiscării 189 de arme, din care 56 de arme letale, 133 de arme neletale şi 7.018 bucăţi de cartuşe de diferite tipuri şi calibre.
Din totalul acestor arme, 24 au făcut obiectul traficului ilicit, iar patru arme letale şi neletale au fost ridicate de la membrii unor grupuri infracţionale.
Pentru comiterea de infracţiuni au fost cercetate 200 de persoane.
De asemenea, derularea acţiunii a condus la aplicarea a 81 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 94.650 lei. Totodată, în urma neregulilor constatate, au fost dispuse 99 de sancţiuni complementare de suspendare şi anulare a dreptului de a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii.
Într-unul dintre cazuri, poliţiştii din Bihor au efectuat o percheziţie la locuinţa unui cetăţean italian, în vârstă de 70 ani, unde au descoperit o armă letală lungă de vânătoare, calibru 12 şi 105 cartuşe de vânătoare calibru 12, pe care acesta le deţinea fără drept pe teritoriul României.
Din primele cercetări au rezultat indicii că suspectul a utilizat arma pentru activităţi de braconaj, în congelatorul de la reşedinţa sa descoperindu-se opt păsări de diferite specii pe care este bănuit că le-a braconat pe raza unui fond de vânătoare.
Cel în cauză este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic ilicit cu arme şi muniţii şi braconaj.
Într-un alt caz, la data de 11 octombrie, poliţiştii structurii Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Neamţ, au depistat, în Roman, doi bărbaţi de 22 şi 26 de ani, ambii din Iaşi, care ofereau spre vânzare o armă de vânătoare cumpărată din Italia şi introdusă fără acte în ţară.
În cauză s-a întocmit dosar penal, suspecţii fiind cercetaţi pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Un caz asemănător a fost investigat de poliţiştii din Dolj, care au efectuat o percheziţie la locuinţa unui bărbat, de 38 de ani, în 7 octombrie.
În urma efectuării percheziţiei, poliţiştii au găsit o armă de vânătoare cu alice, 17 cartuşe de vânătoare cu alice de acelaşi calibru, un tub de cartuş de vânătoare percutat, o armă de autoapărare cu gaze (pistol) deţinute ilegal, precum şi două kilograme de carne de vânat (iepure de câmp), aceste bunuri fiind ridicate în vederea confiscării.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, contrabandă calificată, braconaj cinegetic şi uz de armă letală fără drept.