Guvernul va avea dreptul să solicite investitorilor privaţi ca, în oferta propusă pentru obţinerea unui contract de parteneriat public-privat (PPP), să indice lucrările pe care intenţionează să le subcontracteze şi care sunt acele firme, listă care nu va mai putea fi modificată fără acordul statului
Deciziile au fost luate de Guvern printr-o hotărâre care modifică normele de aplicare a Legii privind parteneriatul public-privat (PPP).
Conform actului normativ, partenerul public poate solicita investitorului privat să indice, în oferta sa, partea din contract pe care intenționează să o subcontracteze unor terți, precum și subcontractanții propuși.
"Această precizare nu aduce atingere aspectului responsabilității investitorului privat", se arată în document.
Partenerul public nu va avea dreptul să impună îndeplinirea unor criterii de selecție pentru eventualii subcontractanți, dar resursele materiale și umane ale subcontracțantilor declarați vor fi luate în considerare pentru partea lor de implicare în contract.
În cazul în care părți din contractul de parteneriat public-privat urmează să fie executate de unul sau mai mulți subcontractanți, partenerul public are obligația să solicite să i se prezinte contractele încheiate între viitorul contractant și subcontractanții nominalizați în ofertă.
Pe parcursul derulării contractului, investitorul privat nu are dreptul de a înlocui subcontractanții nominalizați în ofertă fără acceptul partenerului public, iar eventuala înlocuire a acestora nu trebuie să conducă la modificarea propunerii tehnice sau financiare inițiale.