O intrare în recesiune a SUA ar putea conduce la un scenariu similar şi în România, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, referindu-se la afirmaţiile recente ale premierului Emil Boc şi ale omului de afaceri Dinu Patriciu privind posibilitatea revenirii recesiunii.
Premierul Emil Boc a declarat recent că pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat marţi că un al doilea val de recesiune este garantat în Europa.
"Sunt mulţi proroci în lumea asta. Şi Roubini (economistul american Nouriel Roubini care a avertizat în 2007 că va urma o criză a creditelor) spune că va fi o nouă recesiune mare în America. Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi. Pentru că asta e lumea în care trăim, pentru că America exportă bogăţie, dar sunt momente în care exportă criză sau recesiune", a explicat Vasilescu.
Oficialul BNR a arătat că România se află într-un paradox în acest moment, acela că există o criză economică, dar nu şi una financiară, iar distincţia trebuie să fie una clară.
"Deschideţi o carte foarte interesantă din această epocă scrisă de Thomas Friedman de la New York Times, unul dintre cei mai mari comentatori financiari - Lexus şi măslinul. El arată din timpul crizei din '97 din Asia de Sud Est ce înseamnă în Thailanda o criză financiară. El se plimbă prin Bangkok într-un taxi, citeşte ziarul şi vede că moneda naţională s-a prăbuşit cu 30%. Toate activele s-au prăbuşit cu 30%. Băncile au căzut una după alta, iar şoferul de taxi trecând prin faţa mai multor bănci zice moarte, moarte, moarte. Să zicem mulţumesc lui Dumnezeu că în România nu a căzut nicio bancă, că toate băncile sunt în picioare, că nu avem criză financiară şi acesta e un lucru foarte important, avem stabilitate financiară pe un fond de criză economică", a mai spus Vasilescu.