România a coborât şapte locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, până pe poziţia 72 din 183, în principal din cauza introducerii "cazierului fiscal" pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia.
"România a îngreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme înainte de înregistrare", se arată în raportul prezentat joi de BM. Prevederea la care se referă experţii instituţiei financiare a fost introdusă în iulie 2010.
Pe de altă parte, introducerea sistemului electronic de plăţi şi a sistemului unificat de declarare a contribuţiilor la fondul asigurărilor sociale, "abolirea" taxei minime anuale impusă firmelor şi scurtarea procedurilor de insolvenţă sunt trecute ca fatori pozitivi pentru mediul de afaceri din România.
Dintre criteriile luate în calcul la determinarea "uşurinţei" cu care se fac afaceri, România stă cel mai bine în privinţa accesului la credite, unde ocupă locul 8 în lume.
România este pe poziţia 63 în lume după uşurinţa înfiinţării unei noi firme, în scădere faţă de anul trecut. Înfiinţarea unei afaceri necesită în medie şase proceduri, durează 14 zile, costă 3% din venitul mediu pe locuitor şi necesită un capital minim 0,8% din venitul mediu anual pe locuitor.
Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazează raportul BM pentru România este de 7.840 dolari SUA.
În mod surprinzător, accesul la electricitate este unul dintre punctele slabe ale mediului de afaceri din România. Tragerea de curent electric la sediul unei noi firme presupune şapte paşi, durează 223 de zile şi costă 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului BM. Toate acestea plasează economia românească pe locul 165 în lume în privinţa uşurinţei cu care firmele pot obţine electricitate.
Plata taxelor este de asemenea un capitol la care România are probleme, deşi a reuşit îmbunătăţiri faţă de anul trecut, ocupând acum poziţia 154 în lume. Firmele trebuie să facă în medie 113 plăţi pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, şi transferă statului 44,4% din profit.
Uşurinţa cu care se obţine un permis de construcţie este de asemenea o chestiune problematică pentru mediul de afaceri din România, plasând economia autohtonă pe locul 123 în lume. Obţinerea unui permis de construcţie presupune 16 etape, 287 de zile şi costă 73% din venitul mediu pe locuitor, potrivit BM.
Reglementarea unei insolvenţe s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de anul anterior, însă România a rămas în a doua jumătate a clasamentului după acest criteriu, ocupând locul 97. Rezolvarea unui faliment durează trei ani şi patru luni, costă 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 28,6%.
România stă bine însă la protejarea investitorilor, unde ocupă locul 46 în lume datorită transparenţei ridicate de care se bucură acţionarii firmelor. Gradul în care sunt traşi la răspundere administratorii şi uşurinţa cu care acţionarii pot intenta procese în justiţie rămân însă puncte la acest capitol.
Uşurinţa cu care pot fi impuse clauzele contractuale plasează România pe locul 56 în lume, deşi o firmă trebuie să treacă prin 31 de proceduri în acest scop, să piardă 512 zile şi să cheltuiască 28,9% din valoarea creanţei pe care încearcă să o recupereze.
Înregistrarea proprietăţilor necesită opt proceduri, durează în medie 26 de zile şi costă 1,2% din valoarea proprietăţii. Procedura este mai simplă în 69 de ţări.
În privinţa comerţului internaţional, România este pe locul 72 în lume. Exportul necesită în medie 5 documente, durează 12 zile şi costă 1.485 dolari SUA pe container, în timp ce, pentru import, o firmă are nevoie de 6 documente, 13 zile şi 1.495 dolari pe container.
La nivel mondial, Marocul a înregistrat în acest an cea mai puternică îmbunătăţire a condiţiilor de afaceri, reuşind cel mai mare număr de reforme, potrivit studiului Băncii Mondiale. Maroc a urcat astfel cu 21 de poziţii în top, până pe locul 94.
Republica Moldova este a doua în topul celor mai bune evoluţii, urcând cu 18 locuri, până pe 81.
Singapore şi-a păstrat poziţia de top ca cel mai propice mediu de afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, Statele Unite şi Danemarca.
Coreea de Sud şi Islanda au reuşit să intre în top 10, în defavoarea Suediei şi Arabiei Saudite.
Raportul Doing Business urmăreşte modificările legislative care influenţează mediul de afaceri din 183 de ţări, de la uşurinţa cu care se pot înfiinţa firme şi obţine credite până la protejarea investitorilor şi reglementarea falimentelor.
Noul criteriu introdus în acest an este uşurinţa cu care o firmă se poate conecta la electricitate.
Studiul acoperă perioada iulie 2010 - iunie 2011. În cele 12 luni analizate, 125 de ţări au introdus 245 de reforme care simplifică afacerile, marcând o creştere de 13% faţă de anul anterior.
Marocul a simplificat semnificativ obţinerea permiselor de construcţie, deschizând o instituţie unică unde se poate efectua rapid întreaga procedură. Totodată, guvernul marocan a introdus un sistem electronic detaliat şi complet de depunere a declaraţiilor fiscale şi a consolidat gradul de protecţie a investitorilor prin facilitarea accesului acţionarilor la documente interne neconfidenţiale ale firmelor în timpul proceselor.
Coreea de Sud, care a urcat de pe locul 15 pe locul 8, a reuşit trei reforme majore, respectiv crearea unui sistem online de înfiinţare a afacerilor, consolidarea taxelor de muncă şi lansarea unui sistem electronic de intentare a proceselor comerciale în justiţie.