Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, joi, că România nu are dificultăţi privind aderarea la spaţiul Schengen, însă trebuie făcute eforturi pentru a convinge factorii de decizie din ţările membre "să nu schimbe regulile în timpul jocului", iar aceeaşi regulă să fie aplicată pentru toţi.
Prezent, joi, la Leuşeni, în Republica Moldova, ministrul Traian Igaş şi-a exprimat nemulţumirea faţă de schimbarea condiţiilor impuse României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen.
"Ceea ce trebuia să facem în raport cu celelalte ţări am făcut. De aici încolo, trebuie să avem discuţii şi întâlniri cu miniştrii din celelalte ţări membre şi să îi convingem că regulile nu trebuie să se schimbe în timpul jocului. Dacă pentru celelalte ţări a fost aplicată o regulă până acum, atunci să fie aplicată şi pentru România", a declarat Traian Igaş.
Ministrul s-a arătat totuşi optimist şi şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul anului să se ia o decizie în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.
"Nu pot spune că avem vreo dificultate. România a făcut ce trebuia să facă din punct de vedere al dotării tehnice pe zona de frontieră. Aşteptăm acum să se ia acea decizie politică la Bruxelles. Ştim cu toţii ce se discută şi care sunt în acest moment frământările la nivel european. Noi ne-am dorit să aderăm în 2011 şi, de aceea, eu sper ca până la sfârşitul anului să se ia o decizie în acest sens, chiar dacă s-a amânat puţin tot acest proces", a mai adăugat Igaş.
Ministrul MAI, Traian Igaş, a fost prezent, joi, la Leuşeni, pentru a semnat un act de donaţie către Republica Modova a unor autovehicule de teren şi ambarcaţiuni care au aparţinut Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui cu care să fie supravegheată zona de frontieră dintre cele două state vecine.
Parlamentul European a aprobat, în urmă cu o săptămână, rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Parlamentul European s-a exprimat şi în 8 iunie în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Conform rezoluţiei adoptate joia trecută, statele membre trebuie să evite populismul la nivel naţional şi să decidă cu privire la aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen exclusiv pe baza criteriilor existente, se arăta într-un comunicat al PE remis agenţiei MEDIAFAX.
Deputaţii europeni cer Consiliului European să ia măsurile necesare pentru a permite ambelor ţări să adere la zona Schengen.
Ca urmare a deciziei olandezo-finlandeze din 22 septembrie 2011 de a bloca aderarea Bulgariei şi României, Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul pentru includerea ambelor ţări în zona Schengen.
"Bulgaria şi România merită să facă parte din zona Schengen. Chem toate statele membre să ia decizia privind extinderea zonei Schengen către România şi Bulgaria exclusiv pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen. Bulgaria şi România trebuie să poată conta pe solidaritatea şi corectitudinea partenerilor lor UE", a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, conform sursei citate.