Premierul Emil Boc a declarat, joi, că este atent la ce se va întâmpla la Consiliul European în privinţa aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, având în vedere că aceste două state au "obstacole politice", dar că nu vede "decât o susţinere în continuare a aderării din partea PE".
"Mă uit la ce se va întâmpla la Consiliul European. Nu văd decât o susţinere în continuare a acestui demers din partea Parlamentului European. În Parlamentul European, decizia a fost foarte clar menţionată, că România şi Bulgaria trebuie să intre în Spaţiul Schengen. Avem obstacole politice, dar vom vedea care va fi discuţia politică de la nivelul Consiliului European din această lună", a declarat Boc, la Arad, răspunzând întrebărilor unor jurnalişti.
Parlamentul European a aprobat, în urmă cu o săptămână, rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Parlamentul European s-a exprimat şi în 8 iunie în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Conform rezoluţiei adoptate joia trecută, statele membre trebuie să evite populismul la nivel naţional şi să decidă cu privire la aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen exclusiv pe baza criteriilor existente, se arăta într-un comunicat al PE remis agenţiei MEDIAFAX.
Deputaţii europeni cer Consiliului European să ia măsurile necesare pentru a permite ambelor ţări să adere la zona Schengen.
Ca urmare a deciziei olandezo-finlandeze din 22 septembrie 2011 de a bloca aderarea Bulgariei şi României, Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul pentru includerea ambelor ţări în zona Schengen.
"Bulgaria şi România merită să facă parte din zona Schengen. Chem toate statele membre să ia decizia privind extinderea zonei Schengen către România şi Bulgaria exclusiv pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen. Bulgaria şi România trebuie să poată conta pe solidaritatea şi corectitudinea partenerilor lor UE", a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, conform sursei citate.