UNTRR cere Guvernului să intervină pentru a stopa creşterea preţului la carburanţi, argumentând că pe plan internaţional cotaţiile petrolului au scăzut, şi ameninţă cu proteste similare celor ale transportatorilor greci, care au declanşat miercuri o grevă generală.
"Ultimele şase luni au fost marcate de o scădere cu 11% a preţului ţiţeiului la nivel mondial, scădere determinată de criza economică globală. În aceste condiţii, Petrom îşi rotunjeşte frumos profiturile prin creşterea total nejustificată a preţurilor. Creşterea va aduce în pragul falimentului firmele de transport şi populaţia ajunsă la limita suportabilităţii", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Uniunea consideră că Guvernul este vinovat pentru scumpirea combustibilului, întrucât Executivul doar "mimează supărarea pe distribuitorii de carburanţi", în loc să "impună un moratoriu pentru stoparea creşterii preţurilor la carburanţi".
Transportatorii menţionează că ANAF a derulat o anchetă prin care a ajuns la concluzia că majorarea preţului nu este justificată, însă nu a rezolvat problema, iar Consiliul Concurenţei investighează "de mai bine de cinci ani" practicile de monopol ale distribuitorilor fără să finalizeze însă cercetarea.
"«Joc de glezne», aceasta este politica economică a Guvernului faţă de «stăpânul» nostru Petrom", se mai spune în comunicat.
Directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, miercuri, că scumpirea preţurilor la motorină este determinată de majorarea cererii pentru acest produs, iar România produce mai puţin decât consumă din acest tip de combustibil.
Amplificarea temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa şi încetinirea dezvoltării la nivel mondial au impact asupra preţului petrolului, care este tranzacţionat marţi în jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins în aprilie. Luni, preţul petrolului Brent a scăzut cu peste un dolar, la sub 111 dolari pe baril.