România a avut în august a doua scădere lunară dintre 13 state membre UE a volumului lucrărilor în sectorul construcţiilor, de 4,5%, mai mică doar decât cea a Sloveniei, de 6,6%, potrivit datelor anunţate, miercuri, de Eurostat.
La nivelul UE s-a înregistrat un avans de 0,1% faţă de luna iulie. Producţia din construcţii a urcat în cinci ţări, a stagnat în Cehia şi a scăzut în şapte state.
Pe poziţia a treia în funcţie de declinul producţiei în construcţii, după Slovenia şi România, s-a situat Slovacia, cu 2,3%, potrivit unui comunicat al Eurostat.
Cele mai mari creşteri au fost raportate în Portugalia (7,6%), Franţa (3,2%) şi Ungaria (1,5%).
Comparativ cu luna august a anului trecut, România a avut o creştere a producţiei din construcţii de 6,3%, mai mică doar decât cea a Poloniei, (10,6%) şi peste cea din Germania (5,2%). Cele mai mari scăderi anuale au fost consemnate în Slovenia (32,8%), Ungaria (12,3%) şi Portugalia (10%).
La nivelul UE, producţia în sectorul construcţiilor a urcat anual cu 0,9%. Din cele 27 de state membre au raportat date anuale 14 state, faţă de 13 care au comunicat date lunare. Producţia a urcat în şase şi a scăzut în opt.
Institutul naţional de Statistică a anunţat, la începutul lunii octombrie, că volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în august cu 4,5% comparativ cu iulie, ca urmare a reducerilor înregistrate de lucrările de construcţii noi şi de cele de întreţinere şi reparaţii curente.
Astfel, volumul lucrărilor de construcţii noi s-a redus cu 7,8%, iar cel al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,5%. O creştere de 2,7% a fost înregistrată de lucrările de reparaţii capitale.
Producţia din sectorul construcţiilor calculată de UE reprezintă volumul lucrărilor din acest sector, incluzând construcţii de clădiri şi inginereşti, precum poduri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane.