Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind participarea la scutul american de apărare antirachetă, actul normativ urmând să fie transmis Parlamentului cu cererea de aprobare în regim de urgenţă, până la sfârşitul acestui an
Proiectul de lege a fost iniţiat de către Ministerul Apărării şi Ministerul Afacerilor Externe, membrii Guvernului precizând că au fost obţinute toate avizele, inclusiv din partea Consiliului Legislativ.
Miniştrii iniţiatori au susţinut, în şedinţa de guvern, că scutul american de apărare antirachetă conferă României garanţii suplimentare de securitate şi ridică gradul de apărare la cel mai înalt nivel de până în prezent.
România şi SUA au semnat, la nivel de miniştri de Externe, la 13 septembrie, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, la începutul lunii octombrie, că este încrezător că Parlamentul va ratifica într-un termen rezonabil şi cu majoritate vastă acordul cu SUA privind scutul antirachetă, el apreciind că în România există un consens al forţelor politice în privinţa securităţii.