Demnitarii care deţin sub 3% din acţiuni la o firmă nu vor fi obligaţi să declare contractele cu statul ale acestei firme, au decis deputaţii, adoptând tacit, marţi, o iniţiativă legislativă de modificare în acest sens a legii ANI.
Propunerea legislativă este a senatorului PNL Emilian Frâncu şi a trecut în forma iniţială, deoarece a fost adoptată tacit, deşi a fost modificată în Comisia juridică a Camerei, astfel încât obligativitatea declarării contractelor cu statul era doar pentru cei care deţin peste 5% din acţiuni.
Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, "contractele, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanţă şi civile, obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăți comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar se vor declara doar de cei care deţin peste 3% din acțiunile sau părţile sociale ale unei firme care are contracte cu o societate comercială cu capital de stat unde statul este acționar majoritar/minoritar".
Proiectul prevede şi obligativitatea declarării numelui, denumirii şi adresei beneficiarului de contract unde, prin calitatea deţinută, titularul, soţul/soţia şi rudele de gradul 1 obţin contracte.
Proiectul a fost adoptat tacit, în condiţiile în care termenul de dezbatere şi vot final în Camera Deputaţilor, stabilit pentru 5 octombrie, a fost depăşit.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect de lege, Senatul fiind cameră decizională.