Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, s-a întâlnit, luni, cu membrii Comisiilor pentru agricultură ale Parlamentului, cărora le-a spus că în propunerea CE privind PAC sunt foarte multe elemente favorabile României.
"Sunt foarte multe elemente, foarte multe lucruri care, cred eu, sunt favorabile României şi pe care România le va putea folosi în mod inteligent", a menţionat Cioloş.
El a adăugat că Parlamentul României va trebui să îşi dea un aviz pentru aceste propuneri şi să vină cu idei, cu observaţii pe care va trebui să le avanseze Parlamentului European, aflat în proces decizinal împreună cu Consiliul şi cu Comisia.
"Cred că în perioada următoare organizaţiile de producători, ministerul Agriculturii ar putea să decanteze mai bine aceste propuneri şi să vadă în ce mod pot fi ele utilizate şi pot să fie ele, aventual, amendate", a afirmat comisarul.
Întrebat despre avantajele Politicii Agricole Comune, Dacian Ciloş a explicat că vor creşte plăţile directe, chiar dacă nu la nivelul la care s-ar fi dorit iniţial.
El a menţionat că o altă propunere se referă la simplificarea procedurilor pentru acordarea de plăţi fermelor mici.
"Am propus această schemă de finanţare simplificată pentru fermele mici, pentru că foarte multe dintre fermele care trebuie controlate pe teren sunt ferme mici, cu suprafeţe mici, care complică procesul birocratic. Pentru aceste ferme mici va fi o schemă simplificată de plată. Singurul control care se va face va fi dacă ferma există şi dacă agricultorul respectiv întradevăr lucrează pământul", a precizat el.
Potrivit lui Cioloş, fermele mici vor primi o sumă fixă pe an, între 500 şi 1.000 de euro, în funcţie de media plăţilor directe la nivelul fiecărei ţări.