Premierul Emil Boc a acuzat opoziţia, luni, că "boicotează prin amânări, tergiversări, pauze de consultări" adoptarea Legii privind asistenţa socială, care este prioritate legislativă a Guvernului.
El a făcut aceste declaraţii după întâlnirea pe care a avut-o, la Parlament, cu senatorii PDL.
"Am discutat despre agenda legislativă a Senatului, priorităţile pe care Guvernul şi coaliţia le au, în special Legea asistenţei sociale, o lege extrem de importantă", a spus el, întrebat despre subiectele discuţiei cu senatorii democrat-liberali.
Emil Boc a arătat că a fost însoţit, în acest sens, şi de ministrul Muncii, Sulfina Barbu, el adăugând că această lege are implicaţii majore, inclusiv din perspectiva construcţiei bugetare a anului 2012.
Premierul a subliniat că, în cazul unei coaliţii care are "o majoritatea de un vot sau două în plus", apar dificultăţi legate fie de probleme de sănătate, fie de probleme personale.
Demnitarul a susţinut că niciodată în aceşti ani, coaliţia de guvernare nu a beneficiat de un sprijin din partea opoziţiei pentru adoptarea unor măsuri care să ţină de beneficiul ţării.
"Întotdeauna opoziţia a fost împotriva la orice propunere care a vizat interesul naţional şi atunci trebuie să găsim soluţii să avem voturile necesare. Într-o coaliţie care are doar o majoritate de un vot sau două nu este foarte uşor, când ai trei partide care compun acea coaliţie, să ai de fiecare dată numărul necesar", a ţinut să precizeze Boc.
"Este o prioritate (legislativă – n.r.) şi astăzi sper să rezolvăm această temă, însă (…) nu numai că nu am beneficiat de sprijinul opoziţiei, ci boicotează prin amânări, tergiversări, pauze de consultări orice soluţie pentru adoptarea respectivă", a declarat premierul.
Întrebat dacă nu a folosit, la rândul său, aceleaşi mijloace atunci când s-a aflat în opoziţie, Boc a negat.
"Cred că mă confundaţi. Eu am fost unul care m-am opus pe principii, nu pe cârcoteli care să ţină de imposibilitatea derulării lucrărilor. Una e să te lupţi principal, alta e să boicotezi prin orice mijloace, inclusiv de natură administrativă, desfăşurarea lucrărilor Parlamentului, pentru că ţara aceasta este şi a Opoziţiei nu numai a Puterii", a mai arătat prim-ministrul.
Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată, lunea trecută, după ce PDL a cerut dezbatea cu prioritate a legii asistenţei sociale, iar opoziţia a cerut o pauză de consultări de cinci minute, care a durat de fapt o oră, la finalul căreia nu mai era cvorum de lucru.
Proiectul de lege propus de Guvern are termen de adoptare tacită data de 3 noiembrie.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat vineri că are convingerea că, în cursul săptămânii viitoare, blocajul din Senat va fi depăşit şi proiectul Legii asistenţei sociale va putea merge în Camera Deputaţilor, pentru îndeplinirea obiectivelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional.