Cele mai grave violenţe înregistrate la Roma în ultimii ani, cu ocazia zilei mondiale a "indignaţilor" de sâmbătă, s-au soldat cu 135 de răniţi, între care 105 poliţişti, şi au cauzat pagube evaluate la un milion de euro bunurilor publice, au anunţat duminică surse oficiale, citate de AFP.
Printre cei 30 de manifestanţi răniţi, doi au avut degete amputate din cauza exploziei unor bombe fumigene, precizează sursele citate de agenţia ANSA.
"Trebuie să acţionăm cu fermitatea adecvată împotriva acestor brute", a declarat duminică primarul Romei, Gianni Alemanno, care s-a deplasat în zona pieţei San Giovanni in Laterano, din apropierea centrului oraşului, devastată de violenţe.
"Evaluăm la un milion pagubele suferite de bunurile publice şi trebuie evaluate şi pagubele suferite de proprietăţile private", a subliniat el, adăugând că municipalitatea va cere ajutorul statului pentru a despăgubi persoanele particulare.
El a mai precizat că municipalitatea se constituie ca parte civilă şi va demara o acţiune în justiţie împotriva a 12 manifestanţi deja arestaţi şi că vor fi făcute şi alte arestări, pornind de la înregistrările video realizate de poliţie în timpul manifestaţiilor.
Manifestanţii au incendiat mai multe maşini, au spart ferestre şi vitrinele unor bănci şi magazine şi au incendiat un depozit al armatei din centrul oraşului. Confruntările din piaţa San Giovanni in Laterano au durat patru ore.
Intervievat de ANSA la spital, un poliţist care a scăpat din maşină înainte de a fi incendiată de manifestanţi a declarat că nu a mai văzut un asemenea grad de violenţă.
"Din fericire, purtam casca. Altfel aş fi fost mort", a povestit poliţistul. "Nu puteam nici să avansez, nici să întorc. Au spart oglinda retrovizoare şi au reuşit să deschidă una dintre uşile vehiculului. Apoi nu îmi mai amintesc nimic. Am fugit", a adăugat el.
Ministrul de Interne, Roberto Maroni, a condamnat violenţele şi a mulţumit forţelor de ordine pentru faptul că nu s-au înregistrat morţi. "Vreau ca autorii acestor violenţe, care sunt infractori înveteraţi, să plătească şi să fie un exemplu pentru alţii", a precizat el.
Un sindicat al poliţiştilor, UGL, a deplâns faptul că Maroni a "subestimat grav" potenţialul violent al manifestanţilor.
Poliţiştii, gardienii de închisori şi pompierii au decis să organizeze propriile manifestaţii luni, împotriva reducerilor bugetare.