Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale precizează, vineri, că ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă doar pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile, actele doveditoare fiind solicitate doar la efectuarea anchetei sociale.
Ministerul Muncii informează că, potrivit articolului 14 alineatul 1 din OUG 70/2011, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.
"Prin urmare, în acest sezon rece nu se solicită acte doveditoare. Acestea vor fi solicitate la efectuarea anchetei sociale, moment la care vor fi prezentate de beneficiar toate documentele necesare care constituie baza aprobării dreptului şi menţinerii acestuia. Înţelegem îngrijorarea manifestată de autorităţile administraţiei publice locale şi apreciem că, acestea ar putea solicita, pentru lămurirea unor aspecte, acte cum ar fi: copia actului de identitate al titularului ajutorului, documentul care să ateste calitatea în care deţine locuinţa, împuternicirea din partea proprietarului (dacă este cazul), calitatea în care solicită ajutorul (pentru familia proprie sau pentru o altă persoană cum ar fi copilul peste 16 ani sau adultul lipsit de discernământ). Neprezentarea acestor documente însă nu poate conduce, sub nicio formă, la neacordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei", precizează MMFPS.
Potrivit sursei citate, documentele doveditoare vor fi solicitate numai la efectuarea anchetei sociale.
"Este de menţionat, în atenţia solicitanţilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei, faptul că sunt rugaţi să declare corect şi conform cu realitatea atât componenţa familiei, cât şi veniturile realizate şi bunurile deţinute, fiind deja ştiut că declararea în fals conduce la aplicarea de sancţiuni conform Codului penal", se mai arată în precizarea Ministerului Muncii.