Peste 70 de persoane, studenţi, medici, avocaţi, profesori şi tineri antreprenori, au cerut joi, în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti, printr-un protest şi printr-o scrisoare deschisă adresată poporului francez, stoparea abuzurilor, etichetării şi jignirilor adresate întregului popor român.
Cei peste 70 de protestatari au venit în faţa Ambasadei Franţei cu zeci de steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, cu fotografia lui Constantin Brâncuşi şi cu bannere cu mesaje, în română şi franceză, de stopare a discriminării, abuzurilor şi xenofobiei.
Timp de o oră au făcut apel către toţi românii să ia atitudine faţă de încercările de denigrare, dar şi către reprezentanţii Ambasadei Franţei, pentru ca poporul francez să înceteze atacurile la adresa românilor, care, în opinia protestatarilor, sunt orchestrate politic.
"Am venit astăzi aici să luăm atitudine faţă de încercările repetate de denigrare, demonizare şi etichetare a românilor de pretutindeni. Cu toţii cunoaştem cazurile recente de manifestare xenofobă, abuz, jigniri sub pretextul satirei şi afirmaţiile discriminatorii la adresa românilor. (...) Suntem aici să comunicăm Europei şi, în particular, poporului francez că ceea ce se întâmplă în Franţa astăzi este un exerciţiu calculat de manipulare şi pre-campanie electorală. Atenţie, 98,8 la sută din infracţiunile din Franţa nu sunt comise de români", a declarat Diana Olar, unul dintre organizatorii acţiunii de protest.
Fiecare protestatar a purtat în piept câte o etichetă, inscripţionată cu cuvinte precum "hoţ", "violator", "tâlhar" sau "cerşetor", spunând că acestea sunt cele mai frecvente etichete pe care francezii le pun românilor, indiferent cine sunt ei sau ce fac.
"Francezi! Sunteţi o naţiune consacrată prin eleganţă şi diplomaţie, libertate, egalitate şi fraternitate, valori la care se pare că renunţaţi permiţând canalelor media să vă transforme în susţinători ai discriminării şi xenofobiei. (...) Suntem aici să spunem stop. Să protestăm, să luăm atitudine şi să comunicăm decent şi elegant că vom veni de câte ori va fi nevoie să vă reamintim că suntem deopotrivă cetăţeni ai Europei, egali în drepturi şi cu o demnitate pe care o construim şi apărăm în fiecare zi", a mai spus Diana Olar, adresându-se reprezentanţilor corpului diplomatic francez care erau în Ambasadă.
Printre steaguri, protestatarii au afişat şi mesaje precum: "Sunt mândru că sunt român", Spălaţi-vă de prejudecăţi, mirosiţi a xenofobie!", "Stop mesajelor xenofobe!", "Hoţii, criminalii şi violatorii din întreaga lume au un singur nume: infractori!".
Organizatorii acţiunii de protest au înaintat reprezentanţilor Ambasadei şi o scrisoare deschisă adresată poporului francez, care s-a vrut a fi "un semnal de alarmă" faţă de acţiunile de denigrare şi etichetare a românilor, dar şi "un apel la comunicare între două popoare care de-a lungul timpului şi-au scris istoria ca aliaţi".
"Considerăm că acţiunile recente de etichetare şi jignire a întregului popor român de către entităţi ale mass-mediei franceze nu reflectă o realitate obiectivă. Ştim că zilnic întâlniţi români care fac cinste României şi care aduc un plus de valoare societăţii franceze. Şi mai ştim că nu este definitorie culturii poporului francez satira derizorie pe care am întâlnit-o în ultima perioadă. Mai mult decât atât, este evident faptul că o relaţie bazată pe veacuri de convieţuire nu poate fi distrusă de cazuri izolate scoase acum în faţă pentru a servi unor interese de natură politică", se arată în scrisoarea deschisă înmânată reprezentanţilor Ambasadei Franţei la Bucureşti.
Semnatarii scrisorii au mai arătat că tot mai des în ultima perioadă asistă la manifestări abuzive şi jignitoare la adresa românilor şi văd etichetări duse la extrem, menite să transforme românii din străinătate în "Inamicii Publici Numărul 1".
"Credem că asistăm la un exerciţiu de manipulare a opiniei publice, la o tentativă de a distrage atenţia cetăţenilor francezi de la problemele reale economice şi sociale cu care ţara lor se confruntă. Prin identificarea imigranţilor ca sursă principală a problemelor cotidiene, o ţintă uşoară, convenabilă şi tăcută, se reuşeşte crearea inamicului de masă. Acesta trezeşte teamă, ură, dispreţ şi agresivitate, care se concretizează în nerespectarea drepturilor fundamentale ale românilor, cetăţeni europeni. (...) Suntem aici să vă cerem să deschideţi ochii şi să spuneţi stop unui comportament xenofob şi discriminator. Nu vă lăsaţi manipulaţi. Nu vă pierdeţi principiile care vă definesc identitatea naţională: «Liberte, Egalite, Fraternite». Românii nu sunt duşmanul, ci aliatul istoric şi un popor pe care l-aţi respectat şi care vă respectă", se mai arată în scrisoare.
Protestatarii au intonat imnul naţional şi au reafirmat că prin acţiunea lor au dorit să arate că românii nu sunt indiferenţi faţă de modul în care sunt etichetaţi din cauza unor cazuri izolate şi că vor să schimbe imaginea românilor din străinătate, de cele mai multe ori făcută de alţii şi într-un mod negativ.
"Vrem să ieşim cu mândrie din ţară şi vrem să nu ne fie frică atunci când ajungem în Franţa sau în alte ţări că vom fi ridicaţi de pe stradă pentru că vorbim româneşte. Sperăm să fie o reacţie pozitivă, care să incite la dialog şi la un mod de corectare a percepţiei de peste hotare", a mai spus Diana Olar.
Organizatorii au precizat că astfel de acţiuni ar putea fi continuate, dar o decizie în acest sens va fi luată în funcţie de reacţiile care vor urma protestului de joi.