Peste 8.000 de pelerini aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia Iaşi, coada credincioşilor întinzându-se, joi după-amiază, pe o lungime de aproximativ doi kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Maiorul Marius Ţăranu, ofiţer relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Bacău, unitate detaşată la Iaşi pentru a a asigura ordinea publică în jurul Catedralei ieşene, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că peste 8.000 de credincioşi stăteau la coadă la Mitropolie, pentru a se închina la sfintele moaşte.
"La coadă sunt peste 8.000 de pelerini, iar numărul celor care vin şi se aşează la rând este în creştere. Sunt oameni ajunşi la Iaşi din întreaga ţară. Coada pelerinilor se întinde pe aproape doi kilometri”, a spus Marius Ţăranu.
El a afirmat că de marţi dimineaţă, când moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din incinta Catedralei, pe la racla aşezată în faţa lăcaşului de cult au trecut în total aproape 60.000 de pelerini.
"Au existat şi câteva incidente. O tânără a fost prinsă în timp ce a sustras 94 de lei de la o tarabă, fiind cercetată pentru furt calificat. De asemenea, au fost date zece amenzi, cinci dintre acestea pentru comercializarea unor produse fără autorizaţie”, a mai spus Marius Ţăranu.
Miercuri seară câteva mii de credinicioşi au participat la o procesiune intitulată Calea Sfinţilor, raclele cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Policarp, aduse la Iaşi din Grecia, fiind purtate pe străzile din centrul Iaşiului.
Vineri dimineaţă, în faţa Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.