Autorităţile de management şi Ministerul Afacerilor Europene trebuie să aibă posibilitatea să verifice preţurile la care sunt realizate proiecte similare din fonduri europene, deoarece în unele cazuri diferenţele între acestea sunt foarte mari, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.
"Am avut o situaţie în care am constatat că acelaşi proiect făcut la Arad, clonat la Suceava, să coste de cinci ori mai mult, lucru care mi-a fost sesizat pornind de la o garanţie. Proiectul de la Arad costa 3,5 milioane de lei, iar cel din Suceava 18 milioane de lei. Am verificat şi proiectele făceau acelaşi lucru, dar cu bani mult mai mulţi", a spus Gheţea la conferinţa MEDIAFAX Talks about European Funds.
Gheţea a adăugat că în aceste condiţii la nivelul noului minister al Afacerilor Europene sau al autorităţilor de managament trebuie să existe posibilitatea să fie făcute verificări ale preţurilor.
"Astfel, se rezolvă şi problema garanţiilor, dacă creditul este calibrat corect", a arătat Gheţea.
La rândul său, Cătălina Meliţă, directorul general POS CEE-Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", a spus că rezonabilitatea costurilor este foarte greu de aplicat, deşi este o noţiune introdusă în legislaţie.
"Nu dormim prea bine de grija rezonabilităţii costurilor. Autorităţile de management au obligaţia să verifice rezonabilitatea costurilor la depunerea cererilor şi la achiziţie. Este un instrument util, dar greu de aplicat dacă nu ai mijloace. Unul dintre mijloace este referenţialul de preţuri, dar vom vedea cum vom realiza acest referenţial, care trebuie actualizat anual. Dacă am utiliza acest instrument, folosit şi în alte ţări, s-ar reduce complicaţii", a adăugat Meliţă.