Aproximativ trei sute de persoane, între care Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Vasile Lupu, Gheorghe Ciuhandu, Ion Caramitru, Dudu Ionescu, Adrian Vasilescu, au asistat, joi, la slujba oficiată de un sobor format din 16 preoţi la biserica Sf. Spiridon, pentru înmormântarea lui Ion Diaconescu.
La finalul slujbei, consilierul de stat Gheorghe Angelescu a înmânat familiei seniorului ţărănist Ion Diaconescu decoraţia acordată post mortem de către preşedintele Traian Băsescu.
Fostul şef al statului Emil Constantinescu a spus, la finalul slujbei, că Ion Diaconescu a fost un erou, un martir, un mare om de stat, un lider al opoziţiei democratice şi un om în cel mai deplin sens al cuvântului.
El a spus că Ion Diaconescu şi-a slujnit neamul şi patria şi o poate sluji cu mult folos şi după ce nu mai este, dacă faptele lui vor fi cunoscute.
"Ion Diaconescu va rămâne în istorie ca un lider fundamental al opoziţiei democratice din România, care a reuşit să schimbe cursul istoriei acestei ţări. Ion Diaconescu a fost un mare om de stat, pentru că, dacă marea schimbare a României din anii 1996-2000 a putut să se desfăşoare în deplină legalitate, aceasta s-a întâmplat pentru că în fruntea Camerei Deputaţilor s-a aflat Ion Diaconescu", a spus Emil Constantinescu.
Fostul premier Victor Ciorbea a evocat suferinţele prin care a trecut Ion Diaconescu în cei 17 ani de temniţă comunistă, arătând că acesta a fost supus la torturi, cruzimi, înfometare cumplită, a fost ciopârţit, masacrat.
"Domnul a avut un plan special pentru el, pentru că l-a supus la încercări extraordinare, de inimaginat pentru o fiinţă umană. Torturi, cruzimi, înfometare cumplită, a fost ciopârţit, masacrat", a spus Ciorbea evocând şi cei 7 ani în care a fost ţinut în temniţă la izolare totală.
Ciorbea a vorbit şi despre viitorul PNŢCD, arătând că trebuie ca partidul să facă pasul de care este nevoie pentru a-şi ocupa locul care i se cuvine în Parlament şi în fruntea ţării.
Fostul lider ţărănist Vasile Lupu a menţionat că ţara trebuie să afle că PNŢCD a deschis calea spre normalizarea României şi porţile spre UE şi NATO.
"Suntem mândrii că ne numim urmaşii lui Ion Diaconescu!", a mai spus Vasile Lupu.
La slujba de la biserica Sf. Spiridon au participat lideri PNŢCD din ambele aripi ale partidului. Ei au stat şi în biserică aşezaţi în două tabere: într-o parte Victor Ciorbea şi susţinătorii săi, iar de cealaltă parte Aurelian Pavelescu, Vasile Lupu şi susţinătorii acestora.
Slujba a fost oficiată de un sobor format din 16 preoţi în fruntea cărora s-au aflat IPS Calinic, episcopul Argeşului şi Muşcelului, şi PS Varsanufie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului.