Subvenţiile directe de la bugetul Uniunii Europene (UE) pentru marile ferme vor fi limitate la 300.000 de euro pe an începând din 2014, potrivit propunerilor prezentate, miercuri, de comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, transmite Reuters.
Propunerile fac parte dintr-un plan de reformă a Politicii Agricole Comune după anul 2013, prin care vor continua să fie alocate subvenţii anuale de circa 55 miliarde de euro pentru agricultură.
"Comisia propune reducerea progresivă a subvenţiilor directe ce depăşesc 150.000 de euro şi limitarea acestora la 300.000 de euro", a spus Cioloş într-un discurs în faţa Parlamentului european.
Planurile includ şi o propunere de a limita subvenţiile la "fermele agricole", a spus Cioloş, adăugând că se îndoieşte că aeroporturile şi terenurile de golf au nevoie de subvenţiile agricole pe care le primesc în prezent.
UE ar trebui să menţină şi din 2014 actualele instrumente folosite pentru a face faţă volatilităţii de pe piaţă şi crizei alimentelor, între care intervenţiile de stat şi sprijinul pentru depozitare în sectorul privat, a adăugat el.
Propunerile trebuie acum aprobate de guvernele UE şi de membrii Parlamentului European, proces care ar putea dura până la doi ani.
În proiectul de buget prezentate în iulie, Comisia a propus menţinerea subvenţiilor agricole aproape de actualul nivel până în 2020.
Menţinerea sprijinului pentru sectorul agricol este o prioritate a Franţei, principalul beneficiar de fonduri agricole europene, notează Reuters.