Criza datoriilor de stat din zona euro a devenit "sistemică" şi Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru, a declarat marţi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, adăugând că "nu mai este timp de pierdut", transmite Reuters.
Oficialul a adăugat că economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave odată cu intrarea băncilor europene într-o zonă periculoasă.
Trichet a arătat că Fondul European de Stabilitate Financiară ar trebui să devină cât mai flexibil, însă fără implicarea BCE în finanţarea acestuia.
"În ultimele trei săptămâni, situaţia a continuat să fie tot mai gravă. Criza este sistemică şi trebuie atacată decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la creşterea rapidă a riscului de contagiune semnificativă. Ameninţă stabilitatea financiară în UE ca întreg şi afectează economia reală în Europa şi dincolo de graniţele ei", a declarat Trichet în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European.
Trichet a cerut guvernelor şi autorităţilor europene să acţioneze împreună pentru a rezolva criza, adăugând că orice întârziere ar fi dezastruoasă.
"Este urgent ca toate autorităţile să acţioneze la unison, cu un angajament total de apărare a stabilităţii financiare", a arătat oficialul.
Trichet este de asemenea preşedinte al Consiliului European de Stabilitate Financiară, organizaţie care are rolul de a supraveghea sistemul financiar european şi a atrage atenţia asupra problemelor care apar, pentru a fi abordate mai rapid de către autorităţile relevante.
Instituţia "nu are dinţi", însă poate "face gălăgie" dacă nu este mulţumită de reacţiile autorităţilor.
Trichet a cerut o decizie clară privind recapitalizarea băncilor, subliniind că "nu este timp de pierdut".
În contextul agravării crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele săptămânii trecute, că vor prezenta, până la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a băncilor europene şi de soluţionare a crizei.
"Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Mă aştept ca această decizie să fie luată cât de rapid posibil", a spus Trichet.
Oficialul a adăugat că Fondul European de Stabilitate Financiară ar putea juca un rol în recapitalizarea băncilor, prin intermediul guvernelor din zona euro.
Mandatul de opt ani al lui Trichet la şefia BCE se va încheia la finele acestei luni, funcţia urmând să fie preluată din noiembrie de italianul Mario Draghi.