Un medic ginecolog ieşean a pierdut dreptul de a mai profesa după ce, în urmă cu patru ani, a chiuretat o tânără care nu era însărcinată, decizia fiind luată de magistraţii Curţii de Apel din Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Medicul Mariana Butnaru de la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi este acuzată că în anul 2007 a chiuretat o tânără din judeţul Iaşi, deşi aceasta nu era însărcinată.
Tânăra venise la un control la maternitatea ieşeană, iar medicul a diagnosticat-o cu sarcină în luna a doua, avort în evoluţie şi hemoragie.
Medicul Butnaru a chiuretat-o pe tânără, iar ulterior, întrucât s-a simţit rău, aceasta a mers la un alt spital din Iaşi, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale, având diagnosticul de perforaţie uterină.
Poliţiştii şi procurorii ieşeni au început o anchetă în acest caz, medicul fiind trimis în judecată pentru vătămare corporală şi neglijenţă în serviciu.
Iniţial, judecătorii au decis amendarea administrativă a medicului ieşean, cu suma de 500 de lei.
Totodată, tânăra a primit despăgubiri în valoare de 100.000 de lei, în urma unei înţelegeri cu medicul.
Procurorii au făcut recurs la decizia primei instanţe, iar în această săptămână judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis interzicerea exercitării profesiei în cazul medicului Mariana Butnaru.
Natalia Moşneguţu, avocatul medicului ieşean, a declarat, marţi, că în cariera sa nu a mai întâlnit o sentinţă de acest gen, ea explicând că medicul se înţelesese cu tânăra să-i acorde despăgubiri consistente.
"Sentinţa mi se pare neîntemeiată şi de neînţeles. În viaţa mea nu am mai întâlnit o asemenea situaţie. Pacienta s-a vindecat, este sănătoasă şi a primit despăgubiri de la clienta mea. Se poate întâmpla să comiţi o greşeală. Medicul n-a primit nici o sancţiune timp de 30 de ani", a spus avocatul Natalia Moşneguţu.
Reprezentanţii Maternităţii "Cuza Vodă" susţin că nu pot comenta sentinţa întrucât nu a fost primit încă un document oficial din partea Curţii de Apel din Iaşi.