Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a transmis Guvernului o listă cu revendicări, susţinând că, în caz că nu vor fi soluţionate, sindicaliştii vor depune eforturi "pentru ca niciun partid din arcul guvernamental să nu beneficieze de votul salariaţilor din administraţie".
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de FNSA, Biroul Federal al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, întrunit în şedinţă pentru a stabili strategia şi programul de acţiune, a stabilit transmiterea unei liste de revendicări către Guvern, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Solicităm ca în cel mai scurt timp să fie iniţiate discuţii cu reprezentanţii FNSA pe marginea acestor revendicări. În cazul în care instituţiile statului nu vor răspunde favorabil solicitărilor noastre, vă facem cunoscut că FNSA va depune toate eforturile pentru ca niciun partid din arcul guvernamental să nu beneficieze de sprijinul şi votul salariaţilor din administraţia publică, la viitoarele alegeri. În perioada următoare vor avea loc o serie de întâlniri între reprezentanţii federaţiei noastre şi alte federaţii reprezentative din administraţia publică pentru stabilirea unui program şi plan de acţiune comun tuturor salariaţilor din acest sector de activitate", se arată în documentul citat.
Potrivit conducerii FNSA, printre revendicările transmise Guvernului se numără aplicarea Legii nr. 284/2010 începând cu 1 ianuarie 2012 şi, implicit, intrarea pe grile de salarizare, în conformitate cu prevederile acestei legi, acordarea stimulentelor pentru participanţii în diferitele comisii: disciplină, concurs, contestaţii şi paritară, acordarea stimulentelor pentru salariaţii care desfăşoară activitate de recuperare a creanţelor bugetare, conform O.G. nr.92/2003, acordarea celui de-al 13-lea salariu, acordarea primei de vacanţă, neinterzicerea prin Legea bugetului de stat a acordării tichetelor de masă, cadou şi vacanţă, pentru salariaţii din administraţia publică.
De asemenea, FNSA a transmis o solicitare către preşedintele Curţii de Conturi, în vederea stabilirii unei întâlniri "pentru clarificarea aspectelor legate de acţiunile întreprinse de controlorii acestei instituţii şi identificarea unor soluţii pentru stoparea abuzurilor acestora".
"Având în vedere implicaţiile şi consecinţele pe care le au măsurile Curţii de Conturi, în actualul context economic şi al politicilor restrictive, precum şi deteriorarea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale salariaţilor din administraţia publică locală, datorate situaţiei financiare precare, cu implicaţii şi asupra membrilor familiilor acestora, prin prezenta reiterăm rugămintea de a programa o întrevedere cu reprezentanţii FNSA pentru a discuta punctual aceste probleme, pentru a vă prezenta materialele strânse de noi care denotă o practică neunitară şi inconsecventă în controalele Curţii de Conturi, precum şi pentru a identifica împreună posibile soluţii în vederea normalizării situaţiei", se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii FNSA au precizat că, în cazul în care conducerea Curţii de Conturi nu va da curs invitaţiei ori dacă întâlnirea se va solda cu un eşec, federaţia "va trece la acţiuni de protest specifice mişcării sindicale, în speţă va picheta sistematic sediul Curţii de Conturi, iar acolo unde va fi cazul, va invoca abuzul în serviciu al controlorilor Curţii de Conturi".
FNSA este o federaţie reprezentativă la nivelul ramurii administraţie publică, având în componenţă sindicate constituite la nivelul instituţiilor autorităţilor publice locale din toate judeţele ţării, primării şi consilii judeţene, însumând peste 50.000 de membri de sindicat.