USL propune, în viziunea pe Mediu lansată joi, unificarea Gărzii de Mediu cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi acordarea unor stimulente pentru locurile de muncă "verzi" şi investiţiile ecologice.
USL porneşte de la premisa că investiţiile verzi, nedăunătoare mediului înconjurător, vor aduce la nivelul Uniunii Europene aproximativ zece milioane de locuri de muncă până în 2020.
Pentru protecţia mediului, USL propune Unificarea Gărzii de Mediu cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, deschiderea unei Linii Verzi în relaţia cu societatea civilă şi o atitudine proactivă la nivelul autorităţilor, corelarea tuturor programelor, planurilor şi strategiilor sectoriale, regionale şi naţionale la nivelul obiectivelor şi direcţiilor de acţiune privind mediul şi scurtarea termenelor de avizare şi autorizare pentru investiţiile verzi fără o diminuare a calităţii actului administrativ.
În plus, o parte dintre atribuţiile de reglementare şi control de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu ar trebui transferate autorităţilor locale.
Pentru promovarea protecţiei mediului, USL propune acordarea de stimulente pentru locurile de muncă "verzi" din obţinerea de energie din surse regenerabile, gestionarea şi reciclarea deşeurilor, reabilitarea energetică a clădirilor, cercetare-dezvoltare. De asemenea, stimulente ar urma să fie acordate şi pentru favorizarea investiţiilor în tehnologii noi şi nepoluante, furnizarea de servicii de mediu, susţinerea investiţiilor în agricultura ecologică.
Operatorii din turism care obţin eticheta ecologică pentru pensiunile şi capacităţile de cazare ar urma să beneficieze de facilităţi fiscale, în viziunea USL.
PNL şi PSD propun şi susţinerea de la bugetul statului a cheltuielilor de administrare a pădurilor private cu suprafeţe sub 30 hectare, inclusiv cheltuielile pentru efectuarea cadastrului forestier.
Principalele măsuri avansate de USL sunt creşterea suprafeţei împădurite cu 2,5% din suprafaţa ţării, realizarea reţelelor de alimentare cu apă potabilă pentru 80% din populaţia României, realizarea reţelelor de canalizare în totalitate până la sfârşitul anului 2018.