Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintele Senatului, Roberta Anastase, i-au dat asigurări, joi, subsecretarului de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională al SUA, Ellen Tauscher, că Parlamentul va ratifica Acordul privind amplasarea scutului antiracchetă.
Liderii celor două Camere ale Parlamentului s-au întâlnit, joi, cu Ellen Tauscher, subiectul principal al discuţiilor fiind Acordul privind scutul antirachetă.
Acordul privind sistemul antirachetă va fi ratificat "rapid şi fără dificultăţi" în Parlamentul României, potrivit declaraţiilor date de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după întâlnirea pe care a avut-o, joi, cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională al SUA.
El a menţionat că procesul de ratificare a acordului a fost subiectul central al discuţiilor şi că, personal, i-a dat asigurări subsecretarului de stat că tratat documentul va fi ratificat rapid.
"În mod evident, de îndată ce Guvernul ne va trimite proiectul de lege, consider că nu vor fi dificultăţi într-o ratificare rapidă şi fără dificultăţi cu privire la votul final. Senatul este Camera decizională cu privire la acest tip de tratate internaţionale", a menţionat precizat Geoană.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu subsecretarul de stat american, că trecerea prin Parlament a acestui acord este "o temă importantă, o temă de interes" şi a asigurat-o pe Ellen Tauscher că toate grupurile parlamentare vor susţine ratificarea acestui document.
MAE este în curs de lansare a procesului de avizare de către ministere a proiectului de lege pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind participarea la scutul american de apărare antirachetă. Informaţia a fost transmisă, marţi, de Biroul de presă al MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
După obţinerea tuturor avizelor, proiectul de lege trebuie aprobat în şedinţă de Guvern, după care este transmis Parlamentului spre ratificare. Procedura care se derulează până la trimiterea acordului în Parlament poate dura câteva săptămâni.
Odată cu desecretizarea acordului, la 23 septembrie, textul a fost trimis spre informare către preşedinţii Camerelor Parlamentului şi ai Comisiilor de Politică Externă.
România şi SUA au semnat, la nivel de miniştri de Externe, la 13 septembrie, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acordul, care a fost făcut public la 23 septembrie, urmează să fie supus ratificării Parlamentului.