Conferaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" salută adoptarea la Senat a propunerilor de modificare a Codului muncii şi speră ca acestea să fie adoptate şi la Camera Deputaţilor, mai ales că sunt exact propunerile făcute de confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative.
CNS "Cartel Alfa" consideră că aceste modificări sunt necesare şi utile şi reflectă în mod real dinamica pieţii muncii din România.
"Conferaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» îşi exprimă speranţa ca aceste modificări să fie adoptate şi la Camera Deputaţilor. Modificările aduse Codului muncii, aprobate de către Senatul României, sunt exact cele propuse de către confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, semnatare ale contractelor colective de muncă din sectoarele de activitate şi confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional", se arată în comunicatul remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptată de Senat, prin procedura tacită, anunţul fiind făcut miercuri, în plen, de preşedintele de şedinţă. Propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptată tacit pe 28 septembrie, anunţul formal fiind trecut pe ordinea de zi a plenului de miercuri.
Proiectul USL urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este decizională.
Iniţiativa a fost depusă de opoziţie după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea, în primăvară, pe propria variantă de modificare a Codului Muncii.
PSD şi PNL, împreună cu mai multe sindicate, au elaborat un proiect de lege prin care se stabileşte, în primul rând, obligativitatea negocierilor colective pentru unităţile cu mai mult de 21 de angajaţi.
Varianta elaborată de opoziţie a Codului Muncii prevede că perioada maximă de probă este de 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 120 pentru funcţiile de conducere. Pe durata perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz, dar cu o notificare scrisă.
În propunerea opoziţiei, pe durata reducerii şi/sau a încetării temporare a activităţii unei firme, angajaţii implicaţi beneficiază de o indemnizaţie de cel puţin 75% din salariul de bază corespunzător funcţiei ocupate.
O altă prevedere stabileşte că un contract de muncă pe perioadă determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.
În textul USL, munca suplimentară poate depăşi durata de 48 de ore pe săptămână - durata maximă legală - cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Durata concediului neîntrerupt propusă de PSD şi PNL ar fi de cel puţin 10 zile.
Nivelurile salariale minime se stabilesc, în varianta PSD-PNL, prin contracte colective de muncă.
Munca la negru ar urma să fie pedepsită cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare angajat.
Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe durată determinată, durata cumulată a acestora neputând depăşi 36 luni, în caz contrar, ultimul contract se consideră încheiat pe perioadă nedeterminată.