Secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a afirmat, joi, că este inexistent mecanismul de anulare a contractelor şi recuperare a prejudiciilor, după ce se constată că funcţionarul public s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci când a încheiat contractele.
Totodată, oficialul ANI a declarat că este anormal ca o persoană găsită în conflict de interese în trei ani să fie numită din nou într-o funcţie publică, fără niciun fel de problemă.
Potrivit legii, timp de trei ani funcţionarul public găsit în stare de incompatibilitate nu poate accede la o funcţie de conducere sau de demnitate publică.
O altă problemă indicată de secretarul general ANI este aceea că după ce decizia instanţei rămâne irevocabilă privind starea de incompatibilitate a unui funcţionar, ANI trebuie să iniţieze o nouă procedură de anulare a contractelor semnate de respectivul funcţionar, însă judecătorii spun că nu este un act administrativ.
"Sunt disfuncţii majore în instrumentarea cauzelor privind conflictele de interese. Abordarea multidisciplinară este foarte necesară", a spus Georgescu.
El a reclamat faptul că nu este respectată legea - penală sau administrativă -, iar sancţiunile ar trebui să fie clare. "Mecanismul de anulare al contractelor şi de recuperare a prejudiciilor este practic inexistent", a susţinut oficialul ANI.
Pe de altă parte, Horia Georgescu a arătat că ANI nu primeşte sesizări de la cei care gestionează licitaţii, comisii sau instituţii, "care ştiu, cunosc" faptul că sunt nereguli, astfel că agenţia identifică din presă cazuri sau din abordările sale de prevenţie.
Joi, la Ministerul Justiţiei a fost organizată dezbaterea publică pe tema noii strategii anticorupţie, acţiunea făcând parte din programul Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC), un proiect al Societăţii Academice din România (SAR) şi al Fundaţiei Freedom House România, finanţat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.
La dezbatere au fost prezenţi oficiali ai instituţiilor de control, vicepreşedinta instanţei supreme, judecătoarea Aida Popa, oficiali ai Comisiei Europene şi diplomaţi.