Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului FAZ, că România va menţine chestiunea aderării la Schengen pe ordinea de zi, preşeditele urmând să o abordeze la Consiliul European din această lună.
"Vom menţine tema pe ordinea de zi. Preşedintele nostru o va aborda la Consiliul European (din 17-18 octombrie - n.r.)", a explicat ministrul Baconschi, într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Algemeine Zeitung.
Ministrul a amitit că România a investit peste un miliard de euro pentru dotări la standarde Schengen. "Am dotat întreaga frontieră cu cea mai modernă tehnică EADS. Posibilităţile noastre de a apăra frontiera estică au fost verificate şi confirmate de şapte misiuni de evaluare ale UE. Consiliul JAI a confirmat aceasta în iunie şi în Parlamentul European toate familiile politice au votat pentru aderarea noastră la Schengen. Există deci majorităţi clare", a spus Baconschi.
Ministrul a menţionat că România a acceptat, în schimb, soluţia în doi paşi, pe care Germania şi Franţa au propus-o - mai întâi liberalizarea transportului aerian şi maritim 2011, apoi, în 2012, a transportului terestru.
"Vedeţi dumneavoastră, multe funcţionează deja: prin conectarea noastră la sistemul de informaţii Schengen au fost identificaţi şi prinşi sute de criminali. Au existat progrese substanţiale în domeniul justiţiei şi în combaterea corupţiei. Amintesc numai marea operaţiune împotriva corupţiei la vămi – au existat acolo aproape 200 de arestări. Există voinţă politică pentru depăşirea tuturor problemelor. Dorim să continuăm dialogul cu Helsinki şi Haga. Dar este vorba şi despre încrederea reciprocă. Toţi trebuie sa respecte regulile, chiar şi partenerii noştri. Nu se pot schimba regulile în timpul jocului", a spus Baconschi.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, s-a declarat, marţi, extrem de rezervat în a da o perspectivă optimistă privind o viitoare decizie legată de aderarea României la spaţiul Schengen, având în vedere că cel puţin un stat membru este extrem de reticent în legătură cu această aderare. Întrebat dacă este posibil ca subiectul Schengen să fie pus în discuţia Consiliului European, Orban a arătat că, în momentul de faţă, "ce este posibil este să fie o anumită declaraţie şi posibil discuţii la Consiliul European".
"Am purtat negocieri foarte intense cu anumite state membre. Din păcate, să o spunem foarte deschis, situaţia politică existentă, cel puţin într-un stat membru, a determinat, să zic, decizia de la ultimul Consiliu JAI din septembrie", a adăugat Leonard Orban.
O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.
La Consiliul European din 17-18 octombrie problema blocajului în privinţa aderării la Schengen ar putea fi pusă în discuţie, cu scopul de a se obţine un acord politic.