Grupul rus Gazprom este de acord să încheie contracte de furnizare directă a gazelor cu România, unde intenţionează să investească în proiecte de depozitare a gazelor şi în centrale electrice, a anunţat marţi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit marţi, la Moscova, cu preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, vicepreşedintele Alexander Medvedev şi cu alţi membri din conducerea grupului rus, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial.
În cadrul discuţiilor s-a apreciat "buna colaborare" dintre companiile româneşti în domeniu şi Gazprom, fiind exprimat "interesul reciproc pentru o relaţie contractuală stabilă şi de încredere", precum şi pentru realizarea unor proiecte în parteneriat în sectorul energetic românesc, arată Ministerul Economiei, într-un comunicat.
"Miller a anunţat disponibilitatea companiei pe care o conduce de a răspunde pozitiv solicitărilor părţii române pentru stabilirea unor relaţii contractuale directe pentru furnizarea de gaz către România, precizând ca domeniu prioritar asigurarea consumului de gaze pentru producţia de energie electrică. Cu acelaşi prilej, Aleksei Miller a exprimat interesul Gazprom pentru investiţii în centrale electrice din România. Cele două părţi au trecut în revistă şi alte oportunităţi investiţionale în România. În acest sens, conducerea Gazprom şi-a exprimat interesul pentru realizarea de investiţii în sectorul depozitării subterane de gaze în România", se arată în comunicat.
Discuţii pe tema acestor proiecte au avut loc în multe rânduri anii trecuţi, însă fără să fie concretizate.
Ministerul Economiei arată, de asemenea, că discuţiile de marţi au vizat continuarea acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin România către piaţa din sud-estul Europei, precum şi deschiderea unei colaborări între Gazprom şi companiile româneşti Romgaz şi Transgaz pe terţe pieţe în domeniul explorării, exploatării şi transportului de gaze.
Guvernul s-a angajat să înceapă negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul României, potrivit memorandumului de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană (CE).
În cadrul întâlnirii, preşedintele Gazprom i-a prezentat lui Ariton evoluţiile South Stream şi demersurile efectuate de partea rusă în legatură cu acest proiect, potrivit sursei citate.
Rusia furnizează gaze naturale României din anul 1979, iar anul trecut a livrat pe piaţa românească 2,6 miliarde de metri cubi.
România importă gazele din Federaţia Rusă prin intermediul a două firme, WIEE România şi Conef Gaz.
WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.
Firma Conef este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.
România a consumat anul trecut 146,76 milioane MWh de gaze, respectiv 13,8 miliarde metri cubi. Gazele produse în România au acoperit anul trecut 82,84% din consum, iar importurile 17,16%.