Grecia a promis negociatorilor UE, FMI şi BCE că va reduce cu 20% salariile din sectorul public şi va diminua cu o cincime numărul de angajaţi ai statului până în 2015, pentru a obţine următoarea tranşă de împrumut extern, de 8 miliarde de euro, potrivit Reuters.
Guvernul s-a angajat, de asemena, să introducă noi taxe.
Fără banii de la UE şi FMI, Grecia ar putea rămâne în câteva săptămâni fără bani pentru plata salariilor.
Oficialii europeni încearcă să evite un faliment al Greciei, care ar avea un puternic impact negativ asupra băncilor europene, ar afecta perspectivele zonei euro şi ar putea împinge lumea într-o nouă criză financiară.
Negociatori de la FMI, UE şi BCE au revenit la Atena în această săptămână şi s-au întâlnit în ultimele patru zile cu oficiali eleni.
Măsurile de austeritate promise de guvernul elen sunt foarte nepopulare, iar sindicatele din sectorul public şi demonstranţii speră să detemine guvernul socialist să nu le aplice.
Cel mai puternic este constestată măsura de a concedia angajaţi din sectorul de stat, care reprezintă circa o cincime din forţa de muncă din Grecia. Locurile de muncă ale acestora sunt garantate de constituţie, care interzice concedierea angajaţilor publici în aproape orice situaţie.
Executivul elen are programată duminică o reuniune pentru a discuta un plan de înfiinţare a unei "rezerve de angajaţi". Planul prevede ca 30.000 de angajaţi să fie transferaţi în această rezervă, echivalentă cu şomajul tehnic, până la sfârşitul anului. Aceştia urmează să primească 60% din salariu timp de un an, după care vor fi concediaţi.
Guvernul nu a anunţat, încă, modul în care va funcţiona programul, dacă va fi folosit pentru eliminarea angajaţilor mai tineri sau a pentru a accelera retragerea celor care se apropie de vârsta de pensionare.
Oficiali eleni au declarat, sâmbătă seara, că sunt aproape de o soluţie.
"Suntem aproape de un acord privind rezerva de forţă de muncă. Vrem să încheiem negocierile pe acest subiect până mâine (duminică, n.r.) şi să aprobăm planul într-o reuniune de guvern tot duminică", a spus un important oficial al statului.
Reprezentanţii UE, FMI şi BCE vor asigurări că planul va fi implementat rapid şi nu va include angajaţi publici aflaţi aproape de pensionare, a spus el.
Grecii ostili măsurilor de austeritate consideră că acestea vor agrava impactul recesiunii şi vor afecta disproporţionat populaţia săracă şi clasa de mijloc.
Sindicatele speră să crească presiunea asupra guvernului printr-o campanie de greve şi proteste în următoarele săptămâni. Guvernul are o majoritate de numai patru locuri în parlament şi ar putea fi forţat să organizeze noi alegeri dacă pierde controlul în legislativ.